torsdag 22 april 2021

Hallonland

 Jag fick användning för min nya kratta :-) och den var precis så bra som jag trodde och hoppades :-)

Bakom "lillstugan" på landet var det tidigare en enorm rotvälta. Den stod rakt upp flera meter upp i luften och såg riktigt trist ut. Jag trodde att det skulle behövas minst en grävmaskin för att få bort den. 

För ett par somrar sedan tog M tag i saken och grävde, sågade och högg bort rotvältan, han jämnade till marken och jag satte till en början lite potatis i den. Sen kom ogräset och jag hann inte riktigt med så det etablerades till en slags äng av diverse ogräs och sly.

Förra våren röjde jag ur en plätt och planterade 3 havtornsbuskar där, de ska vara torktåliga och platsen är en sluttning med mycket sol och berg på undersidan. Senare på hösten kompletterade jag med en Aronia som jag fyndade för halva priset. Den ger också blommor och senare bär. 

M och jag pratade om att det fortfarande ser lite stökigt ut på platsen och att den skulle behöva gränsas av mot sluttningen. Vi har massor med trästockar liggandes sedan M röjde efter granbarkborrarna och det slutade med att stockarna fick bli ramar. M drog fram jordfräsen och mjukade upp jorden i ogräslandet. 

Det var inte mycket matjord under gräset och slyet. Jag fick en idé om att anlägga ett hallonland där. Det är soligt och varmt och platsen där jag har hallonen nu verkar inte vara optimal. 

Jag grävde upp en "golden queen" hemifrån, som är ett gult hösthallon. En rugge blev till nästan 10 plantor. Jag flyttade även ett antal diverse hallonplantor från andra delar av tomten och planterade om i vårt nya hallonland. Eftersom jorden var så undermålig kompletterade jag med hästgödsel som vi hade hämtat veckan innan vid ett stall. 

I och med att jordfräsen mosat sönder en hel del av gräsrötterna i jorden insåg jag att det kommer att börja växa gräs där igen. Täckning vore en bra idé mellan raderna. I sluttningen låg massor med bark efter ett träd som legat där en längre tid. Jag plockade upp barken och gick runt på tomten för att ta reda på så mycket lös bark jag kunde få tag på. Det fanns massor, eftersom det ligger träd lite här och var där barken börjat att släppa. Tillslut hade jag tillräckligt för att täcka marken kring hallonplantorna. Barken gör flera bra saker, den stoppar det värsta ogräset, gör marken lite surare och hallon trivs i sur jord och stoppar även avdunstningen, så att fukten hålls kvar i jorden bättre. Dessutom kommer den så småningom att förmultnas och bidra till bättre jordkvalitet i bäddarna. 

Förebild, så här såg det ut innan vi började projektet

Efterbild, här är hallonlandet på plats

Det tog nästan en hel dag att få klart, men helt klart värt det :-) Det finns dessutom lite plats kvar bland buskarna och där tänkte jag komplettera med rosenkvitten. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar