onsdag 28 april 2021

Blommande påskliljor, växthuset och chili

 Kallt och ruggigt och fortfarande gott om nattfrost kan man sammanfatta april månad med. 

Jag satte chilifrön i vanlig ordning i januari, eftersom de är så långsamma på att etablera sig. I år hade jag en ny fröpåse och tänkte att de är väl samma lika alla sorter. 

Denna sort var mer snabbväxt och har redan blommat och börjat att göra små chilifrukter. Aldrig varit med om att det har gått så fort. I vanliga fall blommar de i juli för att sätta frukt i augusti. Nu står de i köksfönstret och njuter av värmen inomhus. Enda problemet är bladlöss, jag duschar plantorna regelbundet och plockar av dem för hand, ändå hinner de föröka sig. Må de bli varmare så att de kan flytta ut i växthuset snart. 

Chiliplantor i köksfönstret

Apropå växthuset så är det smockfullt där, knappt så att jag kommer in. Diverse frösådder, sticklingar, fruktträd, perenner.... Jag hade gärna planterat ut en hel del av plantorna redan, men det har helt enkelt varit för kallt. Jag har iallafall påbörjat projektet med att avhärda ett gäng av perennerna, mest irisar och dagliljor. Planen är att de ska ner i jorden till helgen. 

Fullt i växthuset

På landet har vi fortsatt med våra projekt trots kylan. Jag täckte runt havtornsbuskarna, så att ogräset inte ska ta sig upp mellan plantorna. Vad beror det på att det alltid ska blåsa storm när man tar fram täckduk? Det är hopplöst att lägga duken när det blåser. Jag lyckades iallafall få till halva ytan, resten tänker jag göra när jag har planterat klart. 

Täckning pågår

Ett annat glädjeämne är alla påskliljor som blommar nu. Jag får inte nog av dem! Det fanns ett gäng på tomten på landet redan när vi köpte huset, och jag har kompletterat med nya varje år. Jag kommer att fortsätta med det varje år, det är så fint med masseffekten av gula blommor när ingenting annat har hunnit börja blomma än. 





Snart är det valborg, tyvärr inte speciellt mycket varmare väder i sikte än, men våren kommer ändå, hoppas jag iallafall :-)

torsdag 22 april 2021

Hallonland

 Jag fick användning för min nya kratta :-) och den var precis så bra som jag trodde och hoppades :-)

Bakom "lillstugan" på landet var det tidigare en enorm rotvälta. Den stod rakt upp flera meter upp i luften och såg riktigt trist ut. Jag trodde att det skulle behövas minst en grävmaskin för att få bort den. 

För ett par somrar sedan tog M tag i saken och grävde, sågade och högg bort rotvältan, han jämnade till marken och jag satte till en början lite potatis i den. Sen kom ogräset och jag hann inte riktigt med så det etablerades till en slags äng av diverse ogräs och sly.

Förra våren röjde jag ur en plätt och planterade 3 havtornsbuskar där, de ska vara torktåliga och platsen är en sluttning med mycket sol och berg på undersidan. Senare på hösten kompletterade jag med en Aronia som jag fyndade för halva priset. Den ger också blommor och senare bär. 

M och jag pratade om att det fortfarande ser lite stökigt ut på platsen och att den skulle behöva gränsas av mot sluttningen. Vi har massor med trästockar liggandes sedan M röjde efter granbarkborrarna och det slutade med att stockarna fick bli ramar. M drog fram jordfräsen och mjukade upp jorden i ogräslandet. 

Det var inte mycket matjord under gräset och slyet. Jag fick en idé om att anlägga ett hallonland där. Det är soligt och varmt och platsen där jag har hallonen nu verkar inte vara optimal. 

Jag grävde upp en "golden queen" hemifrån, som är ett gult hösthallon. En rugge blev till nästan 10 plantor. Jag flyttade även ett antal diverse hallonplantor från andra delar av tomten och planterade om i vårt nya hallonland. Eftersom jorden var så undermålig kompletterade jag med hästgödsel som vi hade hämtat veckan innan vid ett stall. 

I och med att jordfräsen mosat sönder en hel del av gräsrötterna i jorden insåg jag att det kommer att börja växa gräs där igen. Täckning vore en bra idé mellan raderna. I sluttningen låg massor med bark efter ett träd som legat där en längre tid. Jag plockade upp barken och gick runt på tomten för att ta reda på så mycket lös bark jag kunde få tag på. Det fanns massor, eftersom det ligger träd lite här och var där barken börjat att släppa. Tillslut hade jag tillräckligt för att täcka marken kring hallonplantorna. Barken gör flera bra saker, den stoppar det värsta ogräset, gör marken lite surare och hallon trivs i sur jord och stoppar även avdunstningen, så att fukten hålls kvar i jorden bättre. Dessutom kommer den så småningom att förmultnas och bidra till bättre jordkvalitet i bäddarna. 

Förebild, så här såg det ut innan vi började projektet

Efterbild, här är hallonlandet på plats

Det tog nästan en hel dag att få klart, men helt klart värt det :-) Det finns dessutom lite plats kvar bland buskarna och där tänkte jag komplettera med rosenkvitten. 



onsdag 14 april 2021

Krattar bäst som krattar sist

 Det här med trädgårdsredskap. Jag har inte köpt många under min tid. De flesta har jag liksom ärvt.

På landet fanns massor med gamla spadar, hackor och annat kvar när vi tog över. Spadar är alltid användbart. Dessa var gamla gedigna saker som säkert håller i all evighet. 

Hemma har jag köpt någon spade någon gång när en gammal har gått sönder. Då valde jag så lätt som möjligt, så att det skulle vara enkelt för mig att hantera den. 

Vid något tillfälle när jag hanterade mycket trädgårdsavfall på landet kom jag på att jag behöver ju en grep. Spade är för otympligt. Jag fick en grep i present för något år sedan, vi köpte den på Biltema och den har fungerat alldeles utmärkt. Sen fick jag en kantskärare i födelsedagspresent, den har också varit toppen, vilken skillnad att fixa rabattkanter med en kantskärare istället för med en spade. 

Nu i helgen när jag skulle ta upp grästovor i landen efter att M kört med jordfräsen svor jag över krattan. Den är i plast och inte tillräckligt stabil för att få med sig grästovor. Jag funderade och insåg att det behövs en annan typ av kratta. Sen kom jag på att alla trädgårdsprofiler, inklusive min stora idol Monty Don använder sig av en platt kratta med korta metall strån. Aha, det kanske är en sån man ska ha!

Efter alla dessa år :-) Nu har vi skaffat en riktig kratta till mig och oj vad jag ska kratta! Jag riktigt längtar efter att åka till landet och kratta i trädgårdslandet och i det kommande hallonlandet. Må den hålla för evigt. 

Det har annars inte varit mycket till trädgårdsväder ute. Blåsigt, frostnätter, snö/hagel/regn om vart annat. I helgen blåste det så mycket att jag nästan fick brain freeze när jag var ute i trädgården. 

I slutet av veckan är det lovat lite bättre väder och jag tänker att det börjar bli dags att plantera ut växter. 

Jag beställde barrotade rosor från Blomsterlandet tidigare i vintras. De hade anlänt nu och jag passade på att fynda några utblommade julrosor och trico garden samtidigt. 

Rosorna jag beställde var Superstar, Chicago Peace och Europeana. 

Inglasade balkongen, växthuset och fönsterbrädorna inomhus är fulla av diverse plantor på tillväxt. Det vore verkligen dags att få ut några i trädgården. 

5 fruktträd, 2 bärbuskar och otaliga perenner väntar på att planteras ute. Pelargonerna och tomaterna får vänta lite till. 


tisdag 6 april 2021

Aprilväder och Påsk

Påsken är över för i år, jag tycker att det är behövligt med några dagars extra ledighet tidigt på våren. 

Vi hade några härliga dagar på landet, då vi var ute i trädgården nonstop. M hjälpte mig att gräva, både med spade och med jordfräsen, konstigt att det ska vara så mycket grävande hela tiden i en trädgård :-).

Jag har absolut hört talas om "No dig" gardening, och det är en superbra metod, OM man har massor med täckmaterial att lassa på i sina odlingar. Jag har inte det. I såna fall skulle jag behöva importera hö/halm och annan typ av organiskt material för att få till det, vilket jag kanske gör en vacker dag, men jag har inte kommit så långt än. 

På sommaren använder jag färskt gräsklipp i grönsaksodlingarna, det är superbra, täcker ogräs och göder grödorna. Men det finns inte hur mycket som helst av det och det förmultnar snabbt. 

Annars har jag använt mig av diverse ogräsrens, nerklippta buskar och annat organiskt material när jag har anlagt nya bäddar. Jag börjar med att avgränsa ett område, täcka marken med kartonger och tidningar och sedan lassa på med diverse avfall under en hel säsong. Året därefter har jag oftast en färdig bädd. Så det tar lite tid :-) fördelen är att jag inte behöver köpa in så mycket jord utifrån, nackdelen är att jag inte har någon kompost, eftersom jag odlar direkt i den :-)

Det har varit för kallt för att plantera något i trädgården än, de varnade för snöväder och mycket riktigt, annandag påsk hade vi rejält med snö både på marken och i luften. Det är inte första gången det har snöat på påsken. Jag minns ett år när vi hade husbilen och åkte ner till Jönköpingstrakten på en roadtrip, vi övernattade vid Gränna och på morgonen var det snö så in i bomben. Vi fick stanna kvar till eftermiddagen och invänta att det värsta hade smält bort. En annan Påsk med snö var på landet när vi skulle övernatta för första gången för säsongen. På morgonen när vi vaknade var marken vit och det var som en vinterdag. 

Jag är inte helt lycklig över bakslaget, jag har massor med växter på fönsterbrädorna (50 tal tomater bland annat) som behöver planteras om, och massor med växter på inglasade balkongen som skulle må bra av att planteras ute, men det är helt enkelt för kallt fortfarande. Så jag och växterna får vänta någon vecka till, nästa vecka ser lite bättre ut :-)