måndag 8 april 2019

Klosterlilja och röj

Påskliljorna blommar!

Klosterliljan blommar, även kallad snöklocka
Aprilväder! Igår sken solen och det var 11 grader varmt, idag var det snö i luften och iskalla vindar.
Prognosen säger att det ska vara kallt hela veckan, men sen blir set varmare igen, förhoppningsvis blir det en varm och skön påskhelg!

Eftersom det var en sån skön dag igår passade jag på att jobba ute på tomten på landet, det finns så mycket att göra och det är svårt att begränsa sig. Jag planterade några plantor som jag tagit med hemifrån, akeleja, fingerborgsblomma, vårviva och lite annat. Hoppas de tar sig!
Jag flyttade stora ruggar av ormöga, som är en jättefin marktäckare på rätt ställe, från en rabatt till en förvildad del av tomten, må de bli en blå matta av ormöga där som kväver ogräset :-)
Ormöga trivs tydligen i lite fuktigare jord och denna plats var nu av det lite torrare slaget, men jag hoppas att det ska gå vägen ändå.

Jag njöt av att påskliljorna och klosterliljan blommar, vilka skönheter! Påskliljorna ser dessutom ut att ha spridit sig i backen på baksidan av huset, vilken lycka!

Sen kom jag till det stora projektet för dagen, baksidan av huset. Baksidan vätter åt skogen och läget är norrsida, den har varit totalt bortglömd och verkar ha fungerat som skrotupplag förr.
Där finns ett lass taktegel sedan ett gammalt takbyte för 20 år sedan, det ligger massor med stockar och grenar efter träd som fällts för länge sedan, allt över växt av ruggar med gräs och diverse ogräs och sly, massor med sly.
Tidigare fanns här även ett granbuskage med ett gäng granar som såg allmänt skabbiga ut. Vi valde ut en som fick vara kvar och M sågade ner resten för en tid sedan. Nu var det dags att ta tag i resten.
Jag började med att rensa sly med min nya sekatör, mest aspar som växte som spön i backen. Bokstavligen, det är en backe och det var massor med aspspön :-)
Här och var tittade blommande blåsippor fram, de är helt underbara och jag hoppas att de ska trivas ännu bättre nu.
När slyet var nerklippt gick jag på markytan, jag började med att lassa av de gamla stockarna nere vid tomtgränsen, längsmed en björkstam som har rasat av sig självt och legat på marken i åratal.
Jag har läst om en metod där man bakar in trädstammen med ris och diverse kompostmaterial för att sedan täcka den med kartonger och halm, därefter går det fint att odla i den.

Jag tänkte mig något liknande ;-) Tillslut var stockarna undanplockade och limpan började att ta form. Det var dags att ta sig an takteglet som låg i backen. Blä vilket drygt jobb, jag har viss förståelse för att tidigare ägarna har lämnat kvar högen där den är. Jag lassade runt taktegel och tyckte inte att högen minskade nämnvärt. Jag blev inte klar och inser att det kommer att ta ett tag innan den är väck. Jag funderar på olika ställen att lassa upp takteglet på för att använda som utfyllnad, gångmaterial osv. Jag vill gärna bli av med högen innan gräset växer upp igen, så att det ska gå att klippa där i sommar. Det kommer att bli fint så småningom, jag drömmer redan om att plantera rhododendron och hortensior i backen bakom huset.


Baksidan innan rensning, sly och stockar



Sly och stockar
Baksidan efter rensning, mindre sly och inga stockar :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar