tisdag 30 april 2019

Glada Vappen

Det är sista april! En vårmånad är till ända. Det har varit varmt i april, och torrt.
Det råder eldningsförbud på många platser vilket innebär att det inte blir några valborgseldar.

Påsken var helt fantastisk i år, det var soligt och runt 20 grader varmt, rena sommarvädret.
Lagom till valborg vände det och det blev mer klassiskt vaborgsväder, lite kallare och regn under eftermiddagen.

Det mesta blommar nu, hyacinterna som jag köpte på Lidl i höstas, körsbärsträden, persikoträden, magnolia, slån, och för en gångs skull blommade påskliljorna på självaste påsken :-)

Nu är det dags att så i grönsakslandet och sätta potatis, jag har som regel att det är dags att så när körsbärsträden blommar, ungefär som att man kan klippa rosorna när det är musöron på björken :-)

På landet har vi tagit ner granar som har dött efter granbarkborrens framfart, tydligen är det en epidemi efter förra årets torra sommar. Eftersom det är eldningsförbud har vi inte kunnat elda upp riset, istället har M stått och kört i kvistmaskinen. Vilken massa flis vi har fått nu!
Fliset har vi använt till marktäckning åt hallonen och utjämning av den gropiga gräsmattan.
Vår gräsmatta tar sig nog så småningom. När vi tog över landstället var det ett elände med endast grästovor och massor med sten, nu har vi plockat bort endel av stenarna och fyllt ut och fyllt ut.
Först med flis, sen med lite jord som vi grävde fram på andra platser på tomten och tillslut med lite gräsmattajord överst. Förra helgen sådde jag lite gräsfrön och jag hoppas förstås att de tar sig.

Jag har hittat mängder med små pionplantor i gräsmattan :-) jag har grävt upp och planterat om dem på andra ställen, för att rädda undan dem från gräsklipparen. Hoppas att de trivs och tar sig. Jag ser fram emot att ha en riktig pionskog så småningom.




måndag 8 april 2019

Klosterlilja och röj

Påskliljorna blommar!

Klosterliljan blommar, även kallad snöklocka
Aprilväder! Igår sken solen och det var 11 grader varmt, idag var det snö i luften och iskalla vindar.
Prognosen säger att det ska vara kallt hela veckan, men sen blir set varmare igen, förhoppningsvis blir det en varm och skön påskhelg!

Eftersom det var en sån skön dag igår passade jag på att jobba ute på tomten på landet, det finns så mycket att göra och det är svårt att begränsa sig. Jag planterade några plantor som jag tagit med hemifrån, akeleja, fingerborgsblomma, vårviva och lite annat. Hoppas de tar sig!
Jag flyttade stora ruggar av ormöga, som är en jättefin marktäckare på rätt ställe, från en rabatt till en förvildad del av tomten, må de bli en blå matta av ormöga där som kväver ogräset :-)
Ormöga trivs tydligen i lite fuktigare jord och denna plats var nu av det lite torrare slaget, men jag hoppas att det ska gå vägen ändå.

Jag njöt av att påskliljorna och klosterliljan blommar, vilka skönheter! Påskliljorna ser dessutom ut att ha spridit sig i backen på baksidan av huset, vilken lycka!

Sen kom jag till det stora projektet för dagen, baksidan av huset. Baksidan vätter åt skogen och läget är norrsida, den har varit totalt bortglömd och verkar ha fungerat som skrotupplag förr.
Där finns ett lass taktegel sedan ett gammalt takbyte för 20 år sedan, det ligger massor med stockar och grenar efter träd som fällts för länge sedan, allt över växt av ruggar med gräs och diverse ogräs och sly, massor med sly.
Tidigare fanns här även ett granbuskage med ett gäng granar som såg allmänt skabbiga ut. Vi valde ut en som fick vara kvar och M sågade ner resten för en tid sedan. Nu var det dags att ta tag i resten.
Jag började med att rensa sly med min nya sekatör, mest aspar som växte som spön i backen. Bokstavligen, det är en backe och det var massor med aspspön :-)
Här och var tittade blommande blåsippor fram, de är helt underbara och jag hoppas att de ska trivas ännu bättre nu.
När slyet var nerklippt gick jag på markytan, jag började med att lassa av de gamla stockarna nere vid tomtgränsen, längsmed en björkstam som har rasat av sig självt och legat på marken i åratal.
Jag har läst om en metod där man bakar in trädstammen med ris och diverse kompostmaterial för att sedan täcka den med kartonger och halm, därefter går det fint att odla i den.

Jag tänkte mig något liknande ;-) Tillslut var stockarna undanplockade och limpan började att ta form. Det var dags att ta sig an takteglet som låg i backen. Blä vilket drygt jobb, jag har viss förståelse för att tidigare ägarna har lämnat kvar högen där den är. Jag lassade runt taktegel och tyckte inte att högen minskade nämnvärt. Jag blev inte klar och inser att det kommer att ta ett tag innan den är väck. Jag funderar på olika ställen att lassa upp takteglet på för att använda som utfyllnad, gångmaterial osv. Jag vill gärna bli av med högen innan gräset växer upp igen, så att det ska gå att klippa där i sommar. Det kommer att bli fint så småningom, jag drömmer redan om att plantera rhododendron och hortensior i backen bakom huset.


Baksidan innan rensning, sly och stockar



Sly och stockar
Baksidan efter rensning, mindre sly och inga stockar :-)

måndag 1 april 2019

April, orkidéer och rumsgran

Första april (nej jag blev inte lurad idag, vad jag vet ;-) ), sommartid och lite plusgrader ute.

Det känns alltid som att tiden går fortare när det är sommartid, eller är det bara för att det är mer att göra denhär årstiden?

Jag har planterat en omgång med kålväxter i min plantbox. De ska planteras ut i grönsakslandet när det blir tillräckligt varmt, i slutet av maj kanske?

Broccoli, grönkål och svartkål grodde på bara ett par dagar, måste vara rekord!
Jag planterade även lite sommarblommor: lobelia och petunia, dessa småplantor är så späda och små, de grodde som de skulle, men dukade tyvärr under för sorgmyggelarverna :-(
Jag har däremot miljoner med tagetesfrön kvar sen förra året, så de sommarblommor som jag kommer att ha i år är tagetes :-) och pelargoner förstås!

De skulle byta ut blomsterarrangemangen i krukorna på jobbet så vi fick ta med oss de gamla plantorna hem, jag fick med mig en orkidé och en rumsgran. Jag drunknar nog i orkidéer snart, men de är så fina och lättskötta! Hos mig står de i sydfönstret och trivs. Utmaningen är att inte vattna dem för mycket bara. Rumsgranen då? En sån har jag alltid velat ha, de är så fina i kruka inomhus kring jul. Av någon anledning har det aldrig blivit av att köpa en, men om jag lyckas hålla liv i denna till nästa jul, så kommer jag att ha en rumsgran jag med :-)

På landet har jag byggt klart trappan i sluttningen ner till sjön, jag stadgade upp med gamla tegelstenar och krossat taktegel. Den kommer inte att vinna en skönhetstävling, men duger att gå i.
Jag provade att dra skottkärran i den och trappen tålde det, så den fick godkänt av mig iallafall.

Jag planterade lite svärdslilja och våriris på landet också, jag försöker att hitta de tåligaste sorterna att plantera där och även sånt som rådjur inte gillar. Annars blir det uppätet på en gång.

Längre fram i vår ska jag flytta ut pionen här hemifrån till landet, den lär trivas bättre därute än här hemma. Pionen växte här på tomten när vi flyttade hit för över 20 år sedan och har hängt med i alla år. Dock har den aldrig varit någon storblommare, 4 stjälkar på sin höjd.
Jag ska även flytta en rosenbuske, ros de recht som ska få bo på landet istället, jag misstänker att även den kommer att trivas mycket bättre på landet. I den platsen som blir över här hemma ska jag sätta ner två frilandsfuchior och en frilandshibiskus. Det är en upphöjd rabatt i solen, så det borde fungera bra.

Som sagt, tiden går nog fortare för att det är mycket mer att göra och inte för att det är sommartid :-)