fredag 21 juni 2019

Midsommarnatt

Det är redan midsommar! Tiden går fort och från och med nu börjar dagarna sakta men säkert att bli kortare.
Vi har haft fantastiskt väder och har varit utomhus mest hela tiden.
Jag roade mig med att sätta ihop lite buketter dagen till ära :-)
Vi (eller rättare sagt grannen, men den står precis vid tomtgränsen) har en fantastisk schesmin som blommar för fullt och doftar alldeles magiskt. Precis perfekt vi vår uteplats här hemma.



Vita rosor i kruka

Årets midsommarbukett Rosen Alchymist, Rosen Rosarium van Uutersen och lavendel
Självklart blev det även en jordgubbstårta, hemgjord förstås :-)

Årets jordgubbstårta

söndag 16 juni 2019

Mygg, rygg och pioner

När vi kom ut till stugan igårkväll hade solen precis gått ner och det var fortfarande härligt varmt ute, varmare ute än inne. Det hade regnat massor i veckan så både gräset och ogräset hade vuxit massor.
M började klippa gräs och jag kastade mig ivrigt över trädgårdslandet för att rensa ogräs.
Det gick inget vidare, jag blev attackerad av en miljon mygg.
Så länge man höll sig i rörelse och gick omkring var de inget problem, men så fort jag stannade till var de där och skulle stickas. Istället för att rensa ogräs strosade jag runt i trädgården och tänkte att jag skulle rensa ogräs nästa dag istället.

Följande morgon skred jag till verket, det var ogräs i alla rabatter, trädgårdslandet och potatislandet, suck! Dock brukar det vara som värst i juni och sen sakta avta, desto viktigare att få det gjort. Jag började i trädgårdslandet, där jag rensade hann rensa hälften innan jag fick ryggskott. Så onödigt att åka på det när jag skulle rensa!

Jag fick ta det lugnare än planerat, plantera några plantor, vattna tomaterna och pelargonerna och beundra pionerna som har son höjdpunkt nu.
Jag vet inte så mycket om olika pionsorter, för att få reda på vad det är förr några gick jag med i en pionsida på Facebook och har fått sorterna identifierade genom duktiga medlemmar.
Numer vet jag att den vita doftpionen med några vita stänk heter ”festiva maxima”
Den rosa fluffiga doftpionen heter ”Sara bernhartd” och den mörkröda, enklare och doftande heter troligen ”Carl rosenfield”. Det finns ett gäng pioner som ännu inte har blommat hos mig och det ska självklart bli spännande att se vad det är för sorter.

Pionen Karl Rosenfield

Pionen Sara Bernhard


Orientalisk vallmo i sitt esse


söndag 2 juni 2019

Marknad på Bergianska

Bergianska Trädgården är vår botaniska trädgård i Stockholm. Den är inte lika central som i många andra städer, å andra sidan är det enorm areal, så det skulle nog inte fungera att ha den mitt i stan :-)
Hur som, Bergianska är fantastiskt! Här finns allt, växthus, planteringar, trädgårdar och stora ytor med gångstråk, en del vid vattnet.
Jag åkte in idag för att gå på trädgårdsföreningens växtmarknad. Det var premiär för mig och trots att jag höll på att smälta bort i solen så var jag mer än nöjd med besöket.
Hög kvalitet på alla växter och kunniga försäljare, rent nöje att strosa runt. Nästa år vill jag också hyra plats för att sälja lite plantor!
Självklart gjorde jag lite inköp också, det hår ju inte att låta bli :-)
Jag köpte två stycken Rozanna nävor, en japansk viva och en blå flox.
Allt ska få följa med till landet så småningom.
Idag kom dessutom sommaren med besked, annars har det varit kallt och regnigt och det var tur att marknaden inte var igår, då hade vi blivit blöta och kalla.
Nästa vecka är kortvecka pga svenska flaggans dag. Denna vecka var också kortvecka pga Kristi himmelfärdshelgen, jag älskar när det är lediga dagar denhär årstiden, är det någon gång man vill vara ledig så är det nu :-)

söndag 26 maj 2019

Rhodedendron, smörblommor och penséer

I dag är det morsdag, heja alla mammor!
Jag önskade mig en Rhododendron till mitt kommande woodland på landet. Gärna en röd.
Vi fick inte tag på en röd, istället blev det en ”polar night” som är mörk purpur/ila och en annan som är lite ljusare i färgen.
Jag har aldrig köpt rhododendron förr. Vi har två roddisar på tomten, som stod här på norrsidan när vi flyttade in. De fick flyttas till östra sidan av tomten och har stått där sen dess. En är vit och en är ljust lila. Sen hade jag inte plats för fler 

Woodlandet var från början en rishög. Tidigare ägaren hade samlat en stor rishög på platsen och vi började att trampa ner och fördela riset för att det snabbare skulle förmultna.När vi skaffade landstället såg jag direkt potentialen för ett framtida woodland och där måste det ju finnas rhododendron. Så nu gick startskottet. 



Vissa grenar körde vi i kompostkvarnen, som gav massor med flis. Det ger en superbra grund för sur jord och när det sen växte ormbunkar på platsen, kändes det givet att det skulle bli ett woodland där.
Polar night, Rhododendron

Trädgårdsrhododendron
Det växer massor med smörblommor i gräsmattan, dessutom har penséerna från förra året fröat av sig och självsått sig, så nu växer det härliga små minipenséer i mörk lila i gräsmattan, underbar färgkombo! Enda nackdelen är att man inte är så sugen på att klippa gräset (som annars skulle behöva klippas).


Självsådda penseer och smörblommor i gräsmattan

Massor med smörblommor i gräset





Annars har jag krukat om växter idag, sticklingar har fått större krukor, lika så perennsådderna. Jag hann inte med alla, enbart kattmynta räknade jag till runt 40 plantor, det blir många perenner i år!

Näst ut blir tomaterna som ska krukas om och flytta ut., jag väntar dock till början av juni med detta.

torsdag 23 maj 2019

Pelargoner, hallon och syren


Körsbärsträden har redan hunnit blomma ut, just nu är det syrenernas tid.
Doften är underbar, men jag är annars inte så förtjust i syrener då de sprider sig då ohämmat.
Trädgårdslandet i bakgrunden, framtill hallon och ormöga.
Andra växter som också sprider sig är rönnspirean och brännässlor.
Rönnspirean var en ny bekantskap för mig när vi skaffade landstället. Det finns några buskage planterade på tomten, som verkade vara gamla exemplar. De är fina i bladen, lite rönnaktiga, blommorna är vita plymer som kommer ganska sent på säsongen och som fjärilar och humlor älskar, so far so good? Nja, den skjuter rotskott i massor! Jag har rensat och rensat, klippt ner busken, då den blivit lite risig, vi får se om den skärper till sig.




Nässlorna har också löpt amok, de har fått växa fritt av tidigare ägare för att locka till sig nässelfjärilar, trevligt i och för sig, men nässlor mitt i trädgården är ingen vidare upplevelse, de bränns 😖 därmed har jag rensat nässlor och gjort nässelvatten till gödning, luktar illa men ska vara supereffektivt!
Jag har flyttat ut en rosé de recht hemifrån, som levde en tynande tillvaro, hoppas den ska trivas bättre på landet! Jag har räddat undan ett gäng frösådda pioner från gräsmattan till provisoriska rabatter, må de ta sig!
Annars har vi rensat och rensat på tomten. M har tagit bort en rotvälta som fanns på tomten när vi köpte huset. Det såg så trist och stökigt ut med alla rötter som stod rätt upp i luften ett par meter, jag tänkte redan från början att det är ett mission impossible att få bort den. Men M gav sig 17 på att bli av med den.
Några helgers idogt grävande och sågande gav resultat och nu är rotvältan borta! Jippi! Vi har fått en fin o öppen plats att vara på och antagligen plantera nya växter på.
Trädgårdslandet tar sig sakta men säkert. Rädisor och sallad har grott.
Mitt oorganiserade hallonland har också tagit fart och grönskar, kanske att det inte blir hallon i år än?
Pelargonerna och fuchsiorna har äntligen flyttat ut, tomaterna får vänta lite till så att de inte riskerar att frysa.


På söndag är det mors dag! Jag har önskat mig en röd rhododendron till mitt woodland.

söndag 5 maj 2019

Sköna maj?

Brr vi fryser! Maj har börjat med snö och hagel och nattfrost.
Ingen bra kombination med spirande plantor och diverse blommande vårblommor.
Enligt väderappen ska det snart stabilisera sig, och det hoppas jag verkligen.
I lördags var det nakna trädgårdsdagen, nej tack för mig iallafall,
Det var för kallt för det första och för det andra var det mopedrally med ca 150 åkare på veteranmoppar som blåste förbi vårt hus på landet.
Det hade varit något utöver det vanliga för moppeåkarna att titta på, en tant som påtar i potatislandet, spritt språngande 😅

Förra året var det galet hett i maj, då stod jag i bikini och gummistövlar och påtade i potatislandet.
I år var jag betydligt mer påklädd, potatisen kom i jorden, även ett gäng ärtor. Dessutom hann jag förbereda trädgårdslandet för sådd.

Här hemma sådde jag i mina två pallkragar son står lite skuggigt på tomten, sallad i den ena och rädisor i den andra. Det borde fungera 👍 jag täckte båda pallkragarna med fiberduk och ska vattna på så snart det blir varmare. Jag och grannen hade en spontan fröbytarträff 😀 jag fick även med mig lite sättpotatis som ska bli spännande att prova på.

Kylan till trots, skulle jag kunna vara ute i trädgården hela dagarna, det är så skönt med frisk luft och så roligt att pyssla.

På landet räddade jag undan några fler pionplantor från gräsmattan, jag har tappat räkningen på hur många pionplantor jag har nu😅

Jag längtar efter att plantera ut mina rossticklingar från förra året samt alla perennsådder som står i växthuset på tillväxt, det kommer att bli så fint i rabatterna! Just nu är jag fylld med halvfärdiga idéer om hur jag vill att trädgården ska se ut, vi få se hur långt jag kommer i år med alla planer 😀


tisdag 30 april 2019

Glada Vappen

Det är sista april! En vårmånad är till ända. Det har varit varmt i april, och torrt.
Det råder eldningsförbud på många platser vilket innebär att det inte blir några valborgseldar.

Påsken var helt fantastisk i år, det var soligt och runt 20 grader varmt, rena sommarvädret.
Lagom till valborg vände det och det blev mer klassiskt vaborgsväder, lite kallare och regn under eftermiddagen.

Det mesta blommar nu, hyacinterna som jag köpte på Lidl i höstas, körsbärsträden, persikoträden, magnolia, slån, och för en gångs skull blommade påskliljorna på självaste påsken :-)

Nu är det dags att så i grönsakslandet och sätta potatis, jag har som regel att det är dags att så när körsbärsträden blommar, ungefär som att man kan klippa rosorna när det är musöron på björken :-)

På landet har vi tagit ner granar som har dött efter granbarkborrens framfart, tydligen är det en epidemi efter förra årets torra sommar. Eftersom det är eldningsförbud har vi inte kunnat elda upp riset, istället har M stått och kört i kvistmaskinen. Vilken massa flis vi har fått nu!
Fliset har vi använt till marktäckning åt hallonen och utjämning av den gropiga gräsmattan.
Vår gräsmatta tar sig nog så småningom. När vi tog över landstället var det ett elände med endast grästovor och massor med sten, nu har vi plockat bort endel av stenarna och fyllt ut och fyllt ut.
Först med flis, sen med lite jord som vi grävde fram på andra platser på tomten och tillslut med lite gräsmattajord överst. Förra helgen sådde jag lite gräsfrön och jag hoppas förstås att de tar sig.

Jag har hittat mängder med små pionplantor i gräsmattan :-) jag har grävt upp och planterat om dem på andra ställen, för att rädda undan dem från gräsklipparen. Hoppas att de trivs och tar sig. Jag ser fram emot att ha en riktig pionskog så småningom.




måndag 8 april 2019

Klosterlilja och röj

Påskliljorna blommar!

Klosterliljan blommar, även kallad snöklocka
Aprilväder! Igår sken solen och det var 11 grader varmt, idag var det snö i luften och iskalla vindar.
Prognosen säger att det ska vara kallt hela veckan, men sen blir set varmare igen, förhoppningsvis blir det en varm och skön påskhelg!

Eftersom det var en sån skön dag igår passade jag på att jobba ute på tomten på landet, det finns så mycket att göra och det är svårt att begränsa sig. Jag planterade några plantor som jag tagit med hemifrån, akeleja, fingerborgsblomma, vårviva och lite annat. Hoppas de tar sig!
Jag flyttade stora ruggar av ormöga, som är en jättefin marktäckare på rätt ställe, från en rabatt till en förvildad del av tomten, må de bli en blå matta av ormöga där som kväver ogräset :-)
Ormöga trivs tydligen i lite fuktigare jord och denna plats var nu av det lite torrare slaget, men jag hoppas att det ska gå vägen ändå.

Jag njöt av att påskliljorna och klosterliljan blommar, vilka skönheter! Påskliljorna ser dessutom ut att ha spridit sig i backen på baksidan av huset, vilken lycka!

Sen kom jag till det stora projektet för dagen, baksidan av huset. Baksidan vätter åt skogen och läget är norrsida, den har varit totalt bortglömd och verkar ha fungerat som skrotupplag förr.
Där finns ett lass taktegel sedan ett gammalt takbyte för 20 år sedan, det ligger massor med stockar och grenar efter träd som fällts för länge sedan, allt över växt av ruggar med gräs och diverse ogräs och sly, massor med sly.
Tidigare fanns här även ett granbuskage med ett gäng granar som såg allmänt skabbiga ut. Vi valde ut en som fick vara kvar och M sågade ner resten för en tid sedan. Nu var det dags att ta tag i resten.
Jag började med att rensa sly med min nya sekatör, mest aspar som växte som spön i backen. Bokstavligen, det är en backe och det var massor med aspspön :-)
Här och var tittade blommande blåsippor fram, de är helt underbara och jag hoppas att de ska trivas ännu bättre nu.
När slyet var nerklippt gick jag på markytan, jag började med att lassa av de gamla stockarna nere vid tomtgränsen, längsmed en björkstam som har rasat av sig självt och legat på marken i åratal.
Jag har läst om en metod där man bakar in trädstammen med ris och diverse kompostmaterial för att sedan täcka den med kartonger och halm, därefter går det fint att odla i den.

Jag tänkte mig något liknande ;-) Tillslut var stockarna undanplockade och limpan började att ta form. Det var dags att ta sig an takteglet som låg i backen. Blä vilket drygt jobb, jag har viss förståelse för att tidigare ägarna har lämnat kvar högen där den är. Jag lassade runt taktegel och tyckte inte att högen minskade nämnvärt. Jag blev inte klar och inser att det kommer att ta ett tag innan den är väck. Jag funderar på olika ställen att lassa upp takteglet på för att använda som utfyllnad, gångmaterial osv. Jag vill gärna bli av med högen innan gräset växer upp igen, så att det ska gå att klippa där i sommar. Det kommer att bli fint så småningom, jag drömmer redan om att plantera rhododendron och hortensior i backen bakom huset.


Baksidan innan rensning, sly och stockar



Sly och stockar
Baksidan efter rensning, mindre sly och inga stockar :-)

måndag 1 april 2019

April, orkidéer och rumsgran

Första april (nej jag blev inte lurad idag, vad jag vet ;-) ), sommartid och lite plusgrader ute.

Det känns alltid som att tiden går fortare när det är sommartid, eller är det bara för att det är mer att göra denhär årstiden?

Jag har planterat en omgång med kålväxter i min plantbox. De ska planteras ut i grönsakslandet när det blir tillräckligt varmt, i slutet av maj kanske?

Broccoli, grönkål och svartkål grodde på bara ett par dagar, måste vara rekord!
Jag planterade även lite sommarblommor: lobelia och petunia, dessa småplantor är så späda och små, de grodde som de skulle, men dukade tyvärr under för sorgmyggelarverna :-(
Jag har däremot miljoner med tagetesfrön kvar sen förra året, så de sommarblommor som jag kommer att ha i år är tagetes :-) och pelargoner förstås!

De skulle byta ut blomsterarrangemangen i krukorna på jobbet så vi fick ta med oss de gamla plantorna hem, jag fick med mig en orkidé och en rumsgran. Jag drunknar nog i orkidéer snart, men de är så fina och lättskötta! Hos mig står de i sydfönstret och trivs. Utmaningen är att inte vattna dem för mycket bara. Rumsgranen då? En sån har jag alltid velat ha, de är så fina i kruka inomhus kring jul. Av någon anledning har det aldrig blivit av att köpa en, men om jag lyckas hålla liv i denna till nästa jul, så kommer jag att ha en rumsgran jag med :-)

På landet har jag byggt klart trappan i sluttningen ner till sjön, jag stadgade upp med gamla tegelstenar och krossat taktegel. Den kommer inte att vinna en skönhetstävling, men duger att gå i.
Jag provade att dra skottkärran i den och trappen tålde det, så den fick godkänt av mig iallafall.

Jag planterade lite svärdslilja och våriris på landet också, jag försöker att hitta de tåligaste sorterna att plantera där och även sånt som rådjur inte gillar. Annars blir det uppätet på en gång.

Längre fram i vår ska jag flytta ut pionen här hemifrån till landet, den lär trivas bättre därute än här hemma. Pionen växte här på tomten när vi flyttade hit för över 20 år sedan och har hängt med i alla år. Dock har den aldrig varit någon storblommare, 4 stjälkar på sin höjd.
Jag ska även flytta en rosenbuske, ros de recht som ska få bo på landet istället, jag misstänker att även den kommer att trivas mycket bättre på landet. I den platsen som blir över här hemma ska jag sätta ner två frilandsfuchior och en frilandshibiskus. Det är en upphöjd rabatt i solen, så det borde fungera bra.

Som sagt, tiden går nog fortare för att det är mycket mer att göra och inte för att det är sommartid :-)



måndag 25 mars 2019

Vilken underbar helg


I lördags vaknade vi 5.30, nästan av oss själva. En bidragande orsak kan ha varit en kelsjuk katt som hoppade upp i sängen också :-)
Det var ljust ute och vi skulle åka till landet, så vi gick upp och gjorde oss startklara.
Det blev en lång och härlig dag på landet, solen sken och jag var ute i trädgården precis hela dagen.
Snödropparna blommade och jag upptäckte att jag har ju redan min egen privata snowdrop walk :-)

Jag hann med att rycka upp en hel del ogräs i rabatterna, gräva ur trappsteg i slänten ner mot sjön och bara allmänt gå runt och titta och tänka efter vad som behöver göras mer i trädgården. Jag har påbörjat en odlingsplats bakom ladugården som behöver färdigställas. Här ska det stå krukor med tomater och chili.
Nyplanterat körsbärsträd

Utsikt över sjön
 Jag planterade även ett körsbärsträd som jag köpte på Lidl för 49 kr. 

Det enda som var tråkigt var att det blåste halv storm, men med solsken och några plusgrader kändes det som ett mindre bekymmer.

På söndag var det äntligen dags för mig att få gå på trädgårdsmässan, jipiiii!! Ett helt år sedan sist.
Det blev en tidig morgon igen och jag var framme och hängde på låset innan de öppnade.

Blomqvists plantskola från Lepplax i Finland är ett måste, de har fina växter som klarar lite mer nordiskt klimat. Jag köpte en Finländsk Rödbjörk, som såg helt underbar ut på bild. Tänk en vit stam med röda blad. Jag har länge drömt om en japansk lönn, men de ska tydligen inte vara så härdiga och dessutom gillar rådjur att äta på dem. Rödbjörken kändes som ett bättre alternativ för min trädgård.
Bildresultat för finländsk rödbjörk
Den finska rödbjörken
Svarthallon
Jag köpte en svarthallon på samma ställe, mest på kul, jag ska plantera den här hemma tänkte jag.
Hos andra utställare köpte jag Vit blåsippa och Blå vitsippa, bara för att man kan :-)

Blåsippor är tydligen stort i Japan, där man har korsat och förädlat fram alla möjliga varianter, prickiga, vita, rosa osv. De ska tydligen inte vara så härdiga hos oss. Hoppas att den vita trivs hos mig.
Jag köpte även lite narcisser, våririslökar, trädliljelökar en krusbärsplanta och två pelargonsticklingar. 
Olika trädgårdsföreningar sålde fröpåsar billigt. Jag köpte några olika perennsorter. 

Jag älskar att gå på trädgårdsmässan och gör det ganska effektivt, framåt lunch brukar jag vara klar, när det fylls på med massor med folk. Jag släpade hem mina kassar och var nöjd med dagen. 
Resten av eftermiddagen ägnade jag åt att rensa ur växthuset och inglasade balkongen, flyttade runt växter och sticklingar och planterade om chilisådderna. Jag sorterade fröpåsar och planterade två vårkrukor med penseér och narsisser ute. 
Denhär årstiden är den bästa :-) det finns så mycket roligt att göra att man aldrig vill sluta. 
Å vad jag ser fram emot resten av säsongen!

söndag 10 mars 2019

Omplantering

Det blev vinter igen, Brr! Från vår och takdropp kom snön tillbaka och även flera minusgrader.
Jag hoppade över att åka till landet då jag ändå hade tänkt att pyssla ute på tomten, det är svårt när det är snö och tjäle i marken.
Istället stannade jag hemma och planterade om tomaterna som jag sådde för en månad sedan.
Alla fröer grodde inte, men det gör inget, tillräckligt många har tagit sig för att det ska bli en härlig tomatblandning även iår.
Den som jag är mest nyfiken på iår är Marmade. Det är en mörk, nästan svart/grön bifftomat som smakar supergott. Jag sprang på den i mataffären och köpte hem ett paket med tre svindyra tomater. De var dock värda priset och dessutom fick jag ett gäng fröer på köpet :-)
Nu vet man ju aldrig om fröerna ger samma frukt som den ursprungliga, men jag tycker allt att det är värt att försöka.

Tomater innan omplantering


När tomaterna står ute på inglasade balkongen inbäddade i fiberduk, med värmematta och extra belysning har jag dragit igång en till fröodling i köksfönstret. Denna gången är det ett åringar. Petunior och lobelior bland annat. Jag har odlat dem för för många år sedan och har bra erfarenheter, så jag hoppas att det ska gå bra denna gången också.
Jag vill minnas att jag direktsådde petunior något år. Strödde ut fröna direkt i en urna på våren, spände för en fiberduk och lät dem ta sig, sedan var det bara att ta fram urnan när petuniorna blommade, superpraktiskt!!

Hemma på tomten har jag exakt två stackars snödroppar som blommar, dessutom hittade jag två gula vintergäckar bland löven i rabatten. Alltid något.

Nu är det inte många veckor kvar innan våren kommer på riktigt, det brukar sätta fart sista veckan i mars, jag väntar och längtar efter mer värme och sol. Tänk vad skönt att få ta dendär första tekoppen ute i solen i ett vindskyddat hörn....

En annan stor sak som hände i veckan och som också indikerar att våren är på väg är att BBC började sända Gardeners World för säsongen. Så härligt, en hel timmes trädgårdsnörderi på högsta nivå :-)


söndag 3 mars 2019

Snödroppar

Förra veckan var det vår, helt klart. Solen sken, det var närmre 10 grader plus och snön smälte bort.
Nu snöar det igen, rejält dessutom, så det var falskt alarm angående våren!

Vi har varit till Finland en sväng och firat totalt 160 års födelsedag. Tre personer som fyller jämt och det blev totalt 160 år :-) Där var det också vinter fortfarande.

Mina tomatsådder har tittat upp, i princip varenda en. De ser lite taniga ut än så länge, men de brukar ta sig efter en omplantering. Vattenmelonerna som står ute på inglasade balkongen överlever, stackarna de fryser nog, och endel av dem har gett upp, men endel kämpar på :-) snart ska tomaterna göra dem sällskap där och det är dags att så lite annat inomhus.

Jag tog in lite kvistar från körsbärsträdet i förra veckan och satte i en vas inomhus, de blommar redan, lite blygsamt men ändå :-)

Vi åkte till landet förra helgen, det var då när snön nästan hade smält bort helt och till min stora lycka hade massor med snödroppar tittat upp! Sånt blir jag glad av att se. Jag kommer att flytta runt och dela dem när de har blommat så att jag får ett helt hav av snödroppar så småningom. Det kanske vore idé att titta på nätet och se om jag kan få tag på några andra roliga sorter att köpa "in the green".
Eller så väntar jag till ett annat år, det är fortfarande mycket att göra på tomten med att bereda marken och jämna till den, så det är kanske inte växter som är det mest viktigaste för tillfället.


Första snödropparna 2019


söndag 10 februari 2019

Dags för tomatsådd!

Idag tittade solen fram och det var plusgrader, snön som vräkte ner förra helgen smälte nästan bort. Vårkänslor :-)
Det är än för tidigt för vårblommorna att titta fram, men kanske om några veckor om det fortsätter såhär.
Jag har städat på inglasade balkongen, planterat om melonplantorna och ställt dem därute. Under extrabelysning och ovanpå en värmematta. För säkerhetsskull lade jag över lite fiberduk så att de inte ska frysa. Meloner är inte så glada i kyla.
Några plantor flyttade jag ut i växthuset, mest perennsådder.
Idag har jag sått tomater, 49 stycken närmare bestämt, det är så många som får plats i min pluggbox :-) må de ta sig nu! Jag hade massor med fröer kvar från tidigare år som jag planterade. Tomatfröer verkar hålla hur länge som helst. Jag har fröer som har gått ut 2015 som grodde finfint fortfarande förra året. De sorter som åkte i jorden idag var bland annat, oxhjärta (min favorit), tigerella, marmelade, frilandstomat, alicante, golden könig, yellow pear (jag skulle inte så den i år, jag vet!), heartbreaker, samt vita och svarta körsbärstomater.

Jag har även fått hem en omgång med 20 st perennfröer från trädgårdsamatörerna, dessa sådde jag i helgen också. De får stå ute i växthuset och jag väntar med spänning på vad som ska komma upp först. Det är en salig blandning av frön: Skotsk viva, engelsk iris, lammöra, allium, blodtopp, kinesisk smörboll för att nämna några. Sedan är det träd och buskar som katsura, rhododendron, japansk lönn och pärlrönn. Inte så konstigt att jag är förväntansfull :-)
De står ute i växthuset nu med lite snö och bubbelplast över sig.

Jag steriliserade såjorden innan jag sådde. För första gången någonsin. Men så är det också för första gången någonsin jag har råkat ut för sorgmyggor i sådden. Förhoppningsvis slipper jag dem denna omgång.

På landet växer det det snödroppar, de dyker upp på de mest konstiga ställen och i år ska jag komma ihåg att flytta och dela dem. Jag tänkte att jag flyttar några lite närmre husväggen så kanske de kommer upp lite tidigare på våren.

söndag 3 februari 2019

Växtbelysning och tårta

Vi har firat min födelsedag :-)
Jag kan inte minnas att det någonsin varit såhär mycket snö när jag har fyllt år. Det fullkomligt vräkte ner natten innan. Vi blev mer eller mindre insnöade på tomten med bilen då plogbilen lös med sin frånvaro. Killarna skottade, jag gjorde tårta. Det blev en hjortrontårta, min absoluta favorit.
Hjortrontårta
Jag älskar hjortron och funderar på om jag ska prova att odla det på landet? Det skulle kunna fungera.

I present hade jag önskat mig och fick växtbelysning. Det var verkligen välbehövligt! Mina växter ute på inglasade balkongen kommer att bli superlyckliga :-)
Den gamla växtlampan åkte ut och upp sattes istället nya fina ledljusrör, lätta som fjädrar, de vägde knappt någonting :-)


Växtbelysning
De lyser upp både balkongen och vardagsrummet :-)

Mina stackars frösådder står och stampar. De drabbades av blomflugor, eller sorgmygglarver rättare sagt, som äter på späda groddars rötter. Skitlarver!! Jag kommer att få börja om med chilisådderna.
Melonerna däremot verkar ta sig ändå, de kanske har kraftigare rötter som larverna inte klarar av :-).

Jag tänker att lite undervärme och dessa växtlampor så kommer det mesta att ta sig och växa på bra, så det ordnar sig nog.
Jag läste även ett tips om att sterilisera såjorden innan man använder den.

Man häller upp jorden i en långpanna och in med den i ugnen i 100 grader en stund. Lär lukta pyton men vara effektivt. Jag kommer absolut att testa detta, vill inte åka på sorgmyggelarver igen!


onsdag 16 januari 2019

Det har grott!

Ja det här gick ju snabbt!

Det har redan grott :-) Inte chiliplantorna, men däremot perennerna.
Jag blev lite förvånad, perennerna sådde jag inomhus först, för att sedan efter en vecka ställa ut dem utomhus. Det var bara det att jag inte hann ta ut perennsådden utomhus innan de redan grodde inomhus :-)
Nu när de har grott är det ingen vits att ställa ut dem längre, så de får stå kvar inne.
De som har grott är stockros (allra först ut), rölleka, butterfly flower (vad heter den på Svenska :-)?),
vit jättevallmo, kattmynta (den var också snabb med att gro) och temynta.
Undrar om det var någon mer?

De som ännu inte har visat sig är vivorna, akelejorna (de som brukar vara så lätta att gro), vildvin (vem vet om den ens gror, jag petade ner några gamla bär från en vildvins ranka), magnolia (ska vara svår att få att gro, så den lär jag få vänta på).

Jag passade på att slänga ner några frön av stjälkselleri, som tydligen ska vara segstartad, hoppas att den tar sig, vi gillar selleri här hemma!

Det behövs verkligen extrabelysning denhär årstiden för att få något att gro, växa och trivas.
Jag har inte köpt några speciella sorter alls. Jag har två små läslampor med ledbelysning över chilisådderna i köksfönstret och i tvättstugan där perennsådderna står har jag en vanlig bänkbelysning.
Det fungerar alldeles utmärkt. När sådderna blir för stora för sina sålådor, brukar jag plantera om dem i krukor och ställa ut på inglasade balkongen. Där har jag en liten värmematta som de får stå på, plus att jag där faktiskt har en riktig växtlampa som ger tillskottsljus till småplantorna.

Ja drömmen är självklart att ha ett gigantiskt växthus med meter efter meter med plantor, absolut! Hemma på tomten finns det ingen plats för sånt och på landet känns det vanskligt att ha ett växthus igång om man inte kan se till det varje dag. Så vi får se hur den drömmen löser sig, det visar sig ;-)

söndag 6 januari 2019

Första sådden 2019

Då var det dags att komma igång med frösådderna!
Jag har varit ordentlig i år och gjort en exelfil med alla mina fröer :-) detta har aldrig hänt förr, men jag tröttnade på att inte ha koll på frölådorna och sedan köpa till fler fröer av samma sort som jag redan har.
Nu har jag en plan :-)
Först i är förstås chili, jag trodde att jag hade massor av chilifröer, men det visade sig att många av påsarna var tomma. Varför har jag sparat dem? Egentligen behöver jag inte en massa olika chilisorter, de smakar alla lika för mig. I år har jag köpt två nya sorter, en chilisort från anderna, Rocoto tror jag den heter? Den har svarta frön och ska tåla kyla bättre än andra chilisorter. Vi får hoppas att den trivs hos mig.
Den andra sorten som jag har inhandlat i år är Jalapeno, som ju är en vanlig standard chili.

Dessutom sådde jag aubergine, som tar evigheter på sig att gro och växa. Melon både vattenmelon och honungsmelon. Jag köpte frön förra året till en snabbväxande melonsort som hette någonting med Scotch. Jag sådde den och fick en fin vattenmelon. Trodde jag... nu när jag skulle så nya melonfrön slog det mig att honungsmeloner har vita avlånga frön och vattenmeloner har svarta lite rundare fröer. "scotch" melonen hade vita avlånga fröer, och kan därmed omöjligt ha producerat en vattenmelon, jag har måste ha blandat ihop krukorna.
Det var istället "Sugarbaby" som jag köpte fröer av på Madeira för hundra år sedan som gav oss en fin vattenmelon förra året. Jag sådde självklart "sugarbaby" i år igen och hoppas på det bästa.
Vad sådde jag mer? Paprika, mest för att jag hade gamla fröer kvar och italiensk klematis.
Jag har en Italiensk Klematis (Viticella) som växer i trädgården och producerar frön varje år, jag har bara aldrig provat att så dem. Nu när jag hade lite plats över och fröer tillgängligt så tänkte jag att varför inte.

Idag har jag även sått perenner. Jag har inte varit så mycket för detta tidigare, mest för att det verkar krångligt. De ska in och ut ur kylan och vem håller koll på sånt? Jag har läst på lite mer nu och eftersom jag både har köpt och samlat in fröer själv så bestämde jag mig för att prova på.
Det värsta som kan hända är ju att det inte kommer upp en endaste planta, och det bästa som kan hända är att jag får massor med nya plantor :-)
Jag gjorde i ordning ett 20 tal krukor och sådde bland annat jättevalmo, taklök, viva, stockros, rudbeckia, magnolia, röd lönn, kattmynta och ett flertal fröer som jag inte ens vet vad som kommer att dyka upp. Ibland hittar jag fröer i handväskan eller jackfickan som jag har samlat på mig under någon promenad, och det är lite spännande att så dem för att se vad som kommer upp :-)
Perennerna ska visst stå inne någon dag för att sedan ställas ut i snön. Just nu har vi ingen snö här så jag kommer istället att ställa dem ute på inglasade balkongen tills/om det kommer snö.

Numer har jag så mycket mer plats att plantera på i och med att tomten på landet börjar att bli lite mer odlingsbar. Jag hoppas förstås på att få massor med fina plantor som jag kan plantera ut i trädgården.

Än dröjer det lite innan det är dags för nästa omgång, tomater och ettåringar och tvååringar. Dessa tänker jag komma igång med någon gång i februari/mars.

tisdag 1 januari 2019

Gott nytt år

2019!
Dags att börja skriva ett nytt trädgårdsår. Nyårsdagen började med milt vårväder, det var flera plusgrader och den lilla snön som fanns kvar smälte bort.

Vi har firat jul och nyår och hann även med en liten tur till Vasa i Finland där emellan :-)

Det är dags att börja så chili och eventuellt paprika (jag har några gamla fröer kvar, som jag lika gärna kan slänga ner i jorden innan de blir dåliga). Dessutom ska jag så massor med perenner i år.
Dessa har jag tänkt att så i kallväxthuset i januari/februari och hoppas på att de nöjer sig med den kallperioden, för att sedan gro när värmen och ljuset kommer i vår.

I övrigt funderar jag över vad jag ska så i trädgårdslandet. Förutom sallad och rädisa, som jag har massor med egenplockade fröer av, är jag sugen på att så broccoli och selleri. Det är två supergrönsaker som innehåller massor med vitaminer, och som vi äter mycket av här hemma.

Självklart ska jag så massor med tomater som vanligt, vi håller som bäst på att skapa en ny odlingsplats på landet, bakom ladugården där det finns gott om sol på dagarna. Så i år kommer de flesta tomaterna att få växa intill ladugårdsväggen istället för i växthuset. Vi får se hur det går!

Jag ska börja med att plocka undan alla julsaker och julblommor från fönsterbrädorna så att mina sålådor får plats :-)