måndag 29 mars 2021

Therese Bugnet

Vem är Therese Bugnet :-) ?

På landet växer en Finlands vita ros (Flora Plena) framför huset. Den är fantastisk, blommar strax innan midsommar med vita blommor och doftar härligt. Plena i Flora Plena antyder att den är dubbel i kronbladen och visst har den fler kronblad än en enkel ros, men inte fullt så många som vissa andra trädgårdsrosor. Hur som helst. Bredvid den finska rosen har den tidigare ägaren planterat ytterligare en ros. Denna är rosa och verkar också vara en av de gammeldags sorterna. Dock visste jag inte vilken. 

Den andra rosen har sett deppig ut den sista tiden, den har knappt orkat blomma och då bara under en kort tid. Bland rötterna har mössen byggt bo, de har grävt gångar och jag antar att de även har kalasat på rosrötterna. Finlands vita ros bryr sig inte om sånt, den bara fortsätter att växa och blomma. Men den andra rosen gillar det inte alls. I helgen tog jag tag i saken och grävde upp den rosa rosen. 

Med följde också en plantetikett och jag fick äntligen ett namn på henne, hon heter Therese Bugnet och är en kanadensisk ros. Kanadensiska rosor är otroligt härdiga och tål kalla klimat bra. Dessutom är de remonterande, dvs de blommar om och om hela sommaren. 

Såhär beskriver Flora Linnea rosen:

(Kanadensisk ros. Bugnet, Kanada 1950)

Söker man härdiga, återblommande buskrosor för kallare delar av landet, eller för magra jordar och skuggiga platser i trädgården så är dessa återblommande kanadensiska rosor mycket odlingsvärda. 'Thérèse Bugnet' är en starkväxande ros som har en komplicerad stamstavla vilken innefattar flera av de botaniska arter som bäst förmår uthärda de kanadensiska vintrarna.

Stora blommor med många och kompakta, vågiga och veckade kronblad. Den har rödaktigt rosafärgade blommor som bleknar med tiden. I likhet med de flesta rugsahybrider blommar 'Thérèse Bugnet' hela sommaren och hösten. Sorten är uppkallad efter en av förädlarens närmaste anhöriga. Härdig, förmodligen zon 7 i rätt läge men vi anger lite försiktigt zon 6.

Skuggtålig, fin som häck och vackra rödfärgade stammar.



Therese har fått en ny plats i trädgården dit jag hoppas att mössen inte hittar. En lite soligare plats på sydsidan där grävlingen förra året snällt nog grävde upp ett hål till mig mitt i gräsmattan :-) Hoppas att hon kommer att trivas på sin nya plats och komma i gång med blomningen. 

Vad gjorde vi mer i helgen? Vädret var toppen och det var superskönt att hänga ute i trädgården. Jag kantskar en av perennrabatterna framför huset och fick samtidigt användning för grästuvorna på ett annat ställe i trädgården där gräsmattan är ojämn. Gräsmattan är i och för sig ojämn överallt, men på detta stället var det extremt ojämnt.

Nästa helg är det påsk, det innebär några extra lediga dagar, vilket jag ser fram emot. Må det bli bra väder också :-) Vi gick över till sommartid i helgen, vilket har gått förvånansvärt bra. 



söndag 21 mars 2021

Batman

När vi kom till landet igår väntade en överraskning på dasset. Vi har ett utedass i anslutning till ladugården. Jag har en hink vatten ståendes på dasset och i den låg något och flöt. En fågel? 
Efter närmre inspektion visade det sig vara en fladdermus som drunknat i hinken. 
Sover inte de på vintern? Eller övervintrar på varmare breddgrader? Vi blev förvånade över att den dök upp så tidigt på våren. Vi har fladdermöss på ladugårdsvinden, det vet vi, men jag var helt säker på att de lämnade platsen på vintern. Antingen har denna övervintrat i ladugården, eller så har de redan återvänt för året, vem vet. 

Det var inte superskönt ute denna helg, även om solen tittade fram då och då har det varit ganska blåsigt och kallt. Jag gick all in för att gräva. Egentligen gillar jag inte alls att gräva, det är drygt och tungt, men nu tidigt på våren funkar det ganska bra. 

Jag fortsatte med att flytta vinbärsbuskar och samlade dem på ett och samma ställe. Jag förberedde för några hål som behöver grävas för att plantera mina nya växter som jag har beställt.
Japp, jag beställde lite fruktträd från Blomqvists plantskola :-)
Två kinesiska jätte plommon, Mi Tao Li som kallas persikoplommon och ger gul röda frukter samt Shi Ren Li som ger lila plommon. Jag har aldrig haft annat än "vanliga" plommonsorter, så jag ser fram emot hur dessa ska utvecklas hos mig. Jag förberedde som sagt två planteringshål på varsin sida om en stor stenbumling och tänkte att de förhoppningsvis kommer att trivas där.

Jag beställde även ett körsbärsträd som jag ska plantera i närheten av vårt gamla körsbärsträd och så beställde jag ett träd som är rent skådebröd, Svarte Rudolf. Det är ett paradisäppelträd med mörka flikiga blad och rosa blommor på sommaren. Den ska stå mitt i woodlandet i min rundel. 
I rundeln växer det sedan tidigare ormbunkar. Jag har ingenting emot dem, de är jättefina, men ville ändå sätta ett träd där. Jag läste på om att flytta ormbunkar, det ska inte vara något svårt projekt, eftersom de har ytliga rötter. Jag vet inte om ormbunkarna i Högtorp är av någon annan art eller växer annorlunda, för dessa var inte enkla att få upp ur jorden. Jag slet med spade, grep, sekatör och muskelkraft. Tillslut kom M förbi och hjälpte mig att dra upp dem. Jag planterade om dem i skogsbrynet istället och hoppas innerligt att de tar sig, de är ju fina trots allt.

Jag har lite andra växtflyttar kvar som jag inte hann med. En rosbuske ska flyttas och en vinbärsbuske. 

Det är superskönt att i alla fall redan nu vara i gång med det som går att åtgärda i trädgården. Jag har läst att det ska inte vara några problem att börja så redan nu i trädgårdslandet, morötter, sallad och bondbönor ska funka bra. Jag avvaktar liiiite till. Kanske till påsken att jag slänger i några frön.

söndag 14 mars 2021

Kantskära och nya växter

Jag fick en kantskärare i födelsedagspresent när jag fyllde år, mest för att jag önskade mig en sån :-)
I vanliga fall har jag alltid använt mig av en vanlig spade när jag har snyggat upp rabattkanter. Det funkar men är ganska bökigt och blir lite hackigt resultat. Jag har flera gånger funderat på att investera i en kantskärare, men det har aldrig blivit av. Tills i vintras när jag fick frågan vad jag önskade mig i födelsedagspresent, en kantskärare förstås :-)

I helgen skred jag till verket, tjälen hade inte helt släppt så jorden var lite hård på sina ställen, men det gick ändå utmärkt att köra med kantskäraren, vilken fantastisk produkt. Resultatet blev knivskarpa rabattkanter och snyggt blev det också, såhär tidigt på säsongen har jag nog aldrig skurit kanter förr. 

Nybeskurna rabattkanter. 

Det kommer förstås att växa igen under säsongen, men nu när jag har ett effektivt och bra verktyg gör det inget. Det gick betydligt snabbare med kantskäraren. 

Jag passade på att dela och flytta lite snödroppar också. Det är så fint när de blommar såhär tidigt på säsongen och då vill jag ju att de ska finnas lite överallt på tomten. 

Jag fick den stora äran att delta i en testpanel för Blomqvists plantskola i Finland. Jag brukar köpa växter av dem när de besöker trädgårdsmässan, nu när den inte blir av för andra året i rad, har de tagit fram nya sätt att frakta växter till Sverige. Försöket gick ut på att de skickade en kasse med blandade växter via bussgods till ett utlämningsställe i Solna. Jag anmälde mig som frivillig och fick hämta en kasse med 3 st olika blåbärstry buskar, en tayberry och en vinranka. 

Jag har läst på lite om de olika växterna för att de ska trivas så bra som möjligt hos mig. Blåbärstry har jag hört talas om förr, men av någon anledning varit lite skeptisk. Helt i onödan faktiskt, det verkar vara ett superbär. Busken blir rejält stor och bären mognar tidigt. De är nyttiga och innehåller mer antioxidanter än flera jämförbara bär. De kommer från Ryssland och Kanada, orsaken till att de inte är så välkända i Sverige är troligen "järnridån", helt enkelt kom det inga produkter från Sovjet under kommunisttiden. I Finland är bäret mer känt och har funnits i odling länge. Nu har jag tre buskar att ta hand om och förhoppningsvis får jag så småningom skörda lite jag med. 

Tayberry är en korsning mellan björnbär och hallon. Som ett rött björnbär :-) den är lite känsligare för kyla än blåbärstry (som tål nästan arktiska zoner) och kommer att få växa här hemma tillsammans med mina övriga björnbär mot söderväggen. Bären ska vara 5 cm långa och välsmakande. 

Vinplantan heter Zilga och är tekniskt sett en staketdruva. Det är en korsning som har tagits fram för att tåla lite kallare breddgrader. Den behöver nödvändigt vis inte växa i ett växthus eller invid en varm södervägg, utan klarar sig i bra läge tex längs med ett staket (därav namnet staketdruva?). Jag har sett ut en plats åt den på landet och hoppas att den ska trivas. 

Med de nya växterna i åtanke påbörjade jag redan nu projektet att gräva hål åt dem på landet. 
Det gick riktigt bra, att gräva är annars inte min favoritsyssla, men jorden var lättbearbetad efter vintern och hålen sitter där de ska. Jag passade på att flytta två vinbärsbuskar som stod tokigt till också, så nu är det gjort. 

Växtförsändelse från Blomqvists

Jag ska dock avvakta några veckor med att plantera ut växterna, då det ännu finns risk för både frost och snö. 




söndag 7 mars 2021

Vinter-Vår-Vinter

Från full vinter, blev det full vår och sen vinter igen. Och så är det ju på våren.
Förra helgen hade vi runt 15 grader varmt. Jag klippte äppelträdet och vi fikade ute på altanen. Isen på sjön såg ut att smälta bort, all snö var borta och jag trodde på riktigt att NU är det vår. 
Men nej, i slutet av veckan kom kylan och snön igen. Idag skiner solen men det blåser hårda nordliga vindar och det är kallt ute.

Vi var till landet igår och jag hade laddat för att förbereda i trädgårdslandet. Förra året grävde vi bäddar (mest M, jag är urusel på att gräva), eftersom det är enklare att odla i upphöjda bäddar. Dock fortsatte ogräset att frodas mellan bäddarna, i gångarna. Så jag bestämde mig för att täcka gångarna med markduk och lägga flis på. Flis har vi massor av sedan den stora granen föll förra året. M har till och med uppgraderat från vår gamla kompostkvarn, till en lite mer rejäl, så att han kan stå och mata grenar och få flis. I vintras beställde jag hem en rulle med 100 meter marktäckduk som endast är 50 cm bred.
Perfekt till gångarna i trädgårdslandet. Igår skred jag till verket. I lite väl blåsigt väder rullade jag ut markduken i gångarna och förankrade den med lite tegelstenar och takpannor, sprang bort till M och flismaskinen och fick hjälp med att fylla på skottkärran full med flis, sen tillbaka till trädgårdslandet och fördela ut det hela. Det blev ett gäng vändor men tillslut blev det klart och vi blev så nöjda båda två. M för att fliset går åt och jag för att jag inte kommer att behöva rensa lika mycket ogräs i sommar. Jippii!

Jag vet med mig flera ställen på tomten där det skulle behövas täckas för att slippa ogräset, så det kommer att bli framtida projekt. 

Förra helgen täckte jag klart i woodlandet, även där har jag gjort en täckning av flis i en rundel runt ormbunkarna som växer i mitten. Anledningen till täckningen är att det växer för mycket ogräs i den bara jorden annars. Ett himla rensande blir det. Från början var det inte ens möjligt att ta sig fram där woodlandet är i dag. Det var ett område täckt av sly och grenar. M tog tillslut tag i projektet och flisade ner allt och fliset täckte till en början marken helt. Det förmultnade efter något år och blev till jättefin jord. Jag bestämde mig för att plantera i jorden och det blev en rhododendron, amerikanska blåbär, hortensior, dagliljor och lite annat smått och gott. Öronvirvlarna hittade min rhododendron och guggade hål på löven, samtidigt som larverna mumsade på rötterna. Jag jagade öronvirvlar en sommar och hoppas att de har gett med sig nu. De vill annars gärna sprida sig till nästa växt och nästa. 

Att det blev en rundel i mitten med just ormbunkar är för att de växte redan där när jag påbörjade mitt projekt, dessutom låg några större stenar placerade så att det var som en början på en rundel, så det var bara att fortsätta, det blev enklast så :-) Men kanske att jag framöver klämmer ner ett litet träd i stenrundeln, det skulle vara fint. Det ser inte så mycket ut för världen just nu, men blir bättre när allt grönskar och blommar. 

I övrigt är det mycket frösådder på tapeten nu. Jag har sått tomater, de tog sig visst varenda en, så jag har närmre 70 tomatplantor på gång nu. Mamma Mia, vad ska jag med dem alla till? Jag har sått fröer i burkar utomhus och väntar med spänning på om mina vintersådder kommer att ge resultat. 
Idag sådde jag vattenmelon och honungsmelon. Jag har fröer som jag köpte på Madeira för 8 år sedan, det ska bli spännande att se om de gror. 

Förra året vid denhär tiden slogs jag mot blomflugor och sorgmyggor, jag gjorde misstaget att vattna sådderna med lakvatten från bokashi hinken, det gör jag inte om. I år är det betydligt bättre än så länge, jag har medvetet hållit sådderna lite torra och håller koll så att det inte dyker upp några småflugor. 


Såhär såg inspirationsbilden ut som jag hittade på nätet


Det halvfärdiga woodlandet för ett år sedan

Så här ser woodlandet ut nu