tisdag 27 oktober 2020

Rosor för hela slanten

 Snart är det redan november! Förra helgen gick vi över till vintertid och det märks verkligen, mörkret lägger sig tidigt på kvällen och man håller sig helst inomhus. 

Det är lite som att gå i ide denna årstid. Tiden brukar gå fort fram till jul och nyår, därefter är det segare. Januari, februari och mars är en enda lång väntan på våren. 

Det har iallafall varit en mild höst och jag har kunnat plantera och pyssla i trädgården utan hinder. I helgen rensade jag i trädgårdslandet och planterade lite till växter som jag har fyndat. Denna gången på Zetas och det blev en vårazalea. "Album" så det är en vit variant. Jag har påbörjat en ny plantering där den enorma granen stod som föll i våras. Jorden är full av granbarr och därmed ganska sur, perfekt för en surjordsplantering med andra ord :-) Azalean var startskottet och planen är att fylla på med fler växter allt eftersom, kanske en rhododendron, japanska lönnar och magnolia. 

Rosor är annars en av mina favoriter. Jag har genom åren samlat på mig ett gäng. Jag har även på sista tiden upptäckt glädjen med att ta rosensticklingar och även att fröså dem. 

Här kommer några gamla favoriter:

Chip´n´dale, superfin och doftar gott

Minerva, favoriten på grund av färgen

Rosarium van Uutersen, klätterros som rasade ner från spaljen i somras. Blev till att klippa en jättebukett. Doftar härligt av citrus. 

Denna nästan självlysande buskros fick jag i present förra året, minns tyvärr inte namnet på den

Samma ros som ovan

Astrid Lindgren, om man bara ska ha en ros och vill ha en frisk och härdig, så är det den man ska välja! Den blommar från midsommar och hela hösten tills frosten kommer. 

Och så har vi Peacerosen, alldeles underbar på grund av rosa/gula färgen. Men lite väl kinkig. Jag vet inte vad jag ska hitta på med den för att den ska blomma och trivas bättre. 

Jag har massor med fler rosor i trädgårdarna :-) en rolig sort som jag köpte som en stickling på trädgårdsmässan för några år sedan är Skedarosen, som tydligen ska ha sitt ursprung i Östergötland. Det är en buskros som är härligt lila till färgen, fyllig blomma och god doft. Jag har till och med lyckats att sticklingsföröka den själv och har nu ett antal plantor av den. Jag märkte dock i somras att rosenstekeln gillade den och att den snabbt överöstes av gröna larver som åt av bladen. Jag får vara lite snabbare nästa sommar med att ta bort larver som dyker upp, så kanske den får växa till sig lite bättre. 

Coverrosorna är också toppen, jag har en rosa (Fairy), en aprikos (amber cover) och en vit (white cover). De växer till låga buskar och är relativt lättskötta. 

I morsdagspresent i år fick jag en Rosamundi ros. Det är en gammaldags buskros (eller kanske rättare sagt som en vresros) där blomman är röd/vit strimmig. Jag hoppas att den ska trivas och frodas hos mig. 

Jag har dessutom ett gäng med sticklingsförökade och fröförökade rosor på gång som förhoppningsvis kan planteras ut nästa år. Dock behöver jag nog bryta lite ny planteringsmark om alla ska få plats :-)





måndag 19 oktober 2020

Midsommar tillbakablickar

 I helgen har det kommit snö i norra Sverige, vindarna blev plötsligt nordliga och det blev riktigt kallt. 

På vägen till stugan i helgen var det tät dimma över motorvägen, lagom tills vi kom fram bröt solen igenom och det blev en solig och fin dag i trädgården. 

Jag hade med mig massor med växter som skulle i jorden. Hösten är en bra tid att plantera på.

Jag planterade två st Hansa rosor i varsin stor trätunna vid infarten. Tanken är att de ska blomma och blomma hela säsongen från vår till höst med ceriserosa blommor. Vi får hoppas att det blir så.

Jag hade även fyndat på Plantagen när de reade ut växter, bland annat lite vit höstaster, hostor, sockblommor, rysk kornell, aroniabuske...

Dessutom hade jag köpt lite växter från Horto Green, bland annat ovan nämnda Hansarosor, en europeana ros, Peaceros, skogsaster och en trebladsspira (Gillenia). 

Många av växterna planterade jag på baksidan av huset som är mer vildvuxet och där jag vill få till en "skogsträdgård" Vita astrar och hostor blir perfekt i den miljön. 

Jag planterade även rysk kornell i grupper på baksidan, som är lite skuggig och det blir fint med vitstrimmiga blad som rysk kornell har. Till detta har jag även frösått en vit ros som jag brukar gå förbi hemma i området på mina promenader. Jag försökte först att ta sticklingar av den, men misslyckades, så istället plockade jag ett par av dess små nypon och sådde förra hösten, det gick jättebra och nu har jag tre rosenplantor. En har jag planterat hemma och två på landet. 

Peacerosen och europeanan planterade jag på framsidan där solen lyser hela dagen, hoppas att de kommer att trivas där. 

Ja vad hände mer i somras? Vi firade midsommar på landet, för första gången :-) det var härligt, vi bastade och gjorde i ordning björkruskor till bastun, vi grillade och tog ett sent kvällsdopp i sjön. 

Årets midssommarbukett blev lite annorlunda från tidigare år. 

Årets midssommarbukett

En perenn som är pålitlig och överdådig när den blommar är jättevallmon, den lyser på lång väg och jag är jätteglad över den. Enda minuset är att den blommar över ganska snabbt.

Jättevallmon blommar i juni

Min nya perennrabatt kom verkligen till sin rätt i år. Jag hade dragit upp perenner från frö, tex akelejor och annat smått och gott, men dessa syntes knappt bakom det enorma massivet av prästkragar och rosa och vita malvor som hade självsått sig. Dessutom kom massor med kardvädd och kungsljus. :-)


Nya Perennrabatten



Jag har även planterat massor med taklök i små bergsskrevor, de verkar stortrivas. 

Taklökar


onsdag 14 oktober 2020

Och så blev det höst! Vad hände i våras?

Sommaren är över, även om den hängde kvar en bra bit in i oktober. Vi tog ett sista dopp i sjön på landet så sent som i mitten av september, vattnet var härligt uppfriskande då :-)

Coronaviruset fortsätter sin framfart i världen. Vi gör allt vi kan för att hålla oss undan. 
I dessa tider är jag mer än lycklig över vår sommarstuga på landet, där vi kan få miljöombyte och njuta av naturen utan att riskera att smitta eller smittas.

Vad bjöd denna sommar på? Faktiskt bra väder! Vi har tillbringat varje ledig minut i stugan, badat massor i sjön, bastat, pysslat i trädgården osv. 

Paradrabatten på framsidan av tomten blev rensad i våras, såhär tom var den i mars/april. Jag återkommer med hur den såg ut i juni :-)
Rabatten tidigt i våras

Vi förlorade en stor gran i vårstormen, den hade knäckts rakt av i stammen och rasat åt helt rätt håll tack och lov. Det hade blivit otroligt jobbigt om den hade fallit över bastun eller över vägen. Vi  har haft att göra i efterarbetet kan jag lova. M har stått timme efter timme och sågat av grenar, kört i kompostkvarnen, sågat igen osv. De flesta grenar är av nu och själva stammen får ligga där den ligger. 

Den stora granen knäcktes i vårstormen

Jag fick även noja på Irisar. Jag har gamla irisar som jag har tagit med mig genom åren som ursprungligen kommer från mitt barndomshem. Även såna har jag planterat på landet, de är klassiska blå trädgårdsirisar. De blommade fint i somras och jag tänkte att de verkar ju trivas bra på tomten. Därmed började intresset för att skaffa fler sorter och färger. Jag hittade dessutom lite irisplantor här och var i gräsmattan som jag räddade undan till bättre lägen. Nu har jag köpt på mig ett antal olika färger, vita, näst intill svarta, lila, orange osv. Ser fram emot när de blommar :-)

Förra året planterade jag massor med påskliljor som blommade i våras

Pyramidblomman dök upp från ingenstans

En dag upptäckte jag en intressant planta i trädgården på landet, hade aldrig sett något liknande, vad är det för något? Jag ställde frågan i ett trädgårdsforum och fick till svar att det är en pyramidblomma, och det ser man ju på blommorna att den heter så ;-) växer tydligen vilt i Sverige och av någon anledningen trivdes den hos oss.

Året innan planterade jag massor med påskliljor i trädgården, det finns massor sedan tidigare, men jag ville ha fler. De är så praktiska eftersom inga djur vill äta av dem, så får de stå i fred. Jag köpte ett antal olika sorter, eftersom lökarna var en bröllopspresent, passade jag på att ta i lite. 
De blommade för fullt i våras och jag blev så glad att jag hade satsat på fler sorter.

Nu i höst har jag köpt ett antal lökar igen som ska i jorden snarast möjligt :-)