torsdag 28 juni 2018

Föröka mynta

Jag älskar mynta, det är så gott :-) jag har provat att odla mynta i många omgångar här på tomten, massor med olika sorter dessutom. Av någon mystisk anledning trivs de inte alls. Och mynta som ska vara så lättodlad och växa som ogräs?! Inte hos mig iallafall.
Jag har iallafall några ynkliga små plantor som jag plockar blad ifrån lite då och då, ganska vördnadsfullt eftersom de är så få då :-)
Yngsta sonen fick några blad till sin vattenflaska för ett par veckor sedan. Han glömde sedan bort vattenflaskan och den blev liggande med myntabladen i vattnet och korken på.
I dag när han skulle tömma ur flaskan upptäckte han något intressant, bladen hade fått rötter.
Jag har många gånger rotat sticklingar i vatten, men aldrig blad, jag hade nog trott att bladen skulle ruttna bort i vattnet. Men så var inte fallet. Inte mig emot, jag planterade bladen i en kruka med lite jord och hoppas på det bästa :-) Må jag få massor med nya fina myntaplantor.

Myntablad med rötter
Det har varit tropisk hetta idag, tomaterna slokade i växthuset och jag fick vattna på rejält. Som tur är lovas det regn i natt och lite lägre temperatur inför morgondagen.

onsdag 27 juni 2018

Lilla Peking

Idag har jag varit i Lilla Peking, dvs Norrköping.
Jag gillar Norrköping, jag gillar i och för sig de flesta små och mellanstora städer :-) Men just Norrköping är fint. Jag har aldrig varit i Peking och vet därför inte om det är likt Peking eller inte, men inofficiellt kallas Norrköping för Lilla Peking har jag hört.
Solen sken från en klarblå himmel och det var tropisk värme.
De hade planterat palmer i stora ekkrukor i parken vid kaktusparken.
Kaktusparken är min absoluta favorit, det är ett parti som varje år planteras med kaktusar och är inhägnat, superhäftigt! Där fanns nu också palmer vid sidorna.
Kaktusparken 

Kaktusparken
Norrköping är som sagt en fin lagom stor stad med massor med fina miljöer, klart värt att svänga av från E4:an och ta en titt :-)

tisdag 26 juni 2018

Minerva, beacon och den onda rosen

Vi tar den onda rosen först :-) för många år sedan planterade jag en klätterros vid en spaljé på tomten. Efter ett tag upptäckte jag att ett rotskott tagit över, och det vill man ju inte. Det blev till att gräva upp vildrosen som hann växa sig ganska stor innan detta blev gjort. Äldsta sonen var då ca 5 år gammal och undrade vad jag höll på med. I all hast råkade jag säga att jag skulle ta bort den "onda rosen" som höll på att ta över min fina ros. Det kanske inte var helt pedagogiskt visade det sig sen, för han funderade länge över den onda rosen.... Det händer lite då och då att rotskott dyker upp och det gäller som sagt att vara snabb med att ta bort dem för annars tar de liksom över.
Jag har planterat en Peace ros i en rabatt, häromdagen när den blommade, visade det sig att det inte alls var Peacerosen som var kvar i rabatten, utan just ett rotskott. Det var inte annat att göra än att gräva upp den. Jag har köpt en "Minerva" ros hos Zetas för en tid sedan, som jag ännu inte har hunnit få i jorden. Den skulle kunna ersätta den falska peacerosens plats. Minervan blommade för första gången nu i sin kruka och den är så fin, dessutom doftar den gott.
Jag har tagit några sticklingar av den och hoppas förstås att de tar sig.

Minerva blommar
Trädgårdsgrupper på facebook är toppen!! Jag har gått med i en och har lärt mig massor. Inte minst när det gäller att artbestämma olika växter. I dagarna har jag lärt mig att min fuchsia som jag har haft i många år och som alltid blommar så överdådigt heter "Beacon" Good to know!

Beacon

Beacon i närbild
På engelska sidor klassas den som vinterhärdig. Vore det inte häftigt att ha den i trädgården som ett litet träd eller en buske :-) jag ska kosta på mig att gräva ner en planta när jag har tagit sticklingar så får vi se hur den klarar sig här i Sverige :-)


söndag 24 juni 2018

Redan rea!

Så har vi passerat midsommar, brr, det var kallt och blåsigt. Vi trotsade kylan och tog ett kvällsdopp ändå, det var 16 grader i vattnet! Galet när det för bara några veckor sedan var runt 25 grader i vattnet!

Jag fick också lära mig något nytt om midsommar, jag har alltid trott att det är ett hedniskt firande och ingenting annat, men nu har jag lärt mig att det faktiskt är ett kristet firande. Det är inget mindre än Johannes Döparens födelsedag man firar på midsommardagen. Därför heter det "Juhannus" i Finland och "Sankt Hans" i Norge och Danmark. Som med många andra högtider har kyrkan för länge sen passat in de kristna högtiderna i sådana högtider som redan firats sedan gammalt.
Där ser man.

Jag såg reklam från Plantagen att de startade sin rea redan på midsommardagen. 30% på alla perenner, buskar och träd. Tidigt tycker jag, jag har inget minne av att växtrean startar direkt efter midsommar, undrar om det beror på torkan och att många krukodlade växter sjunger på sista versen i butikerna? Jag handlade i den lokala plantskolan istället, de hade nämligen 50% rea :-)
Inte för att jag egentligen behöver några plantor, men det går inte att låta bli när det är REA :-)
Det blev en Kattmynta, stenkyndel, Näva Rozanna, murklocka och en höstsilverax.
Kattmyntan är redan planterad, få se om denna får vara i fred för grannkatten, den förra kattmyntan åt den upp helt. Höstsilveraxen har jag också planterat här hemma, den ska vara en fin höstväxt och blomman ska dofta smultron. Trevligt med något som blommar och doftar lite senare på säsongen, det är lite dåligt med växter då annars.
Övriga plantor får åka med till landet och planteras där. Jag passade även på att gräva upp lite smultronplantor som jag ska ta med till landet, det fanns inga smultron alls där sedan tidigare.

Imorgon är en stor dag, vi ska fira äldsta sonens 20 års dag! Jisses var tar tiden vägen??

onsdag 20 juni 2018

Midsommar och krolliljor

Vecka 25 betyder att det är midsommarvecka. Tiden har gått galet fort! Komiskt nog blev vädret direkt mycket sämre när midsommar började att närma sig. Prognosen säger 14 grader och regn på självaste midsommarafton. Veckan efter ser det ut att bli varmt igen.

Senaste åren har vi rest utomlands över midsommar, skönt att slippa allt stohej, i år ska vi dock vara hemma i Sverige.

Det har fallit välbehövligt regn och till och med åskat lite. Förhoppningsvis tar sig gräsmattorna nu och alla stackars växter får sig en välbehövlig rotblöta. Jag passade på att klippa lite på min ligusterhäck här hemma. Den blommar för fullt men behövde ändå ansas, den kan lätt växa en meter under försommaren.

En annan växt eller perenn rättare sagt, som jag tycker om blommar nu. Nämligen krolliljan.
Jag har dem i vitt och mörkrosa. AAAh de är så fina! Mina plantor kommer från grannens tomt för 15-16 år sedan när tomten styckades och ett nytt hus skulle byggas på en plats som tidigare var mer av en äng. På den lilla ängen växte krolliljor och när diverse grävskopor och maskiner rullade fram, sprang jag ut med en spade till min blivande granne på byggarbetsplatsen, och frågade om jag fick gräva upp några krolliljor innan de hamnade under nybygget. Det fick jag :-) och numer växer de på min tomt här hemma. De sprider sig med fröplantor varje år, det går långsamt att utvecklas från frö till blomma. Första åren kommer en bladrosett och sen en försiktig liten blomma. Men jag blir destå gladare när de dyker upp på nya ställen på tomten och helt självsådda också. Jag ska ta med mig fröer till landet också för att få den att etablera sig där också. I år verkar det varit ovanligt få liljebaggar så de flesta liljeplantor har fått stå i fred.

Självsådd rosa krollilja

Den vita krolliljan

Krollilja mitt i en funkia

Bladen matchar perfekt ihop!
De flesta rosorna blommar också, jag har Nina Weibul sen gammalt i rabatten och de orkar blomma än :-) dessutom har jag några som jag har kompletterat med under årens gång. Bland annat denna som jag inte vet vad den heter. Den är otroligt vacker iallafall och doftar gott.
Okänd vacker ros
Och så har vi Queen Elizabeth, som också har funnits här sen vi flyttade in och orkar komma igen varje år. 

Queen Elizabeth, nästan självlysande

Fresian doftar citron
Den gula fresian kompletterade jag med de första åren vi bodde i huset, dvs för ca 20 år sedan. Den är frisk och fin och doftar härligt av citrus.


måndag 11 juni 2018

Pioner och Malaga Purple

Vi hann åka till landet en sväng i allafall :-) Det behövdes verkligen, inte en droppe regn på en månad sätter sina spår. Gräsmattan var snustorr och alldeles gul. Mina fina penseér hade gett upp och dött. Fuchsiorna däremot hade klarat sig i sina krukor och potatislandet såg fint ut, med bara pyttelite ogräs mellan plantorna. Grönsakslandet hade översvämmats av ogräs, snyft! jag fick rensa och rensa och rensa. Hur mycket ogräs finns det?? Och så många olika sorter!! I slutändan konstaterade jag att rädisan (jag kommer tillbaka till den), rödbetorna, ärtorna, sockerärtorna och bondbönorna hade tagit sig bäst. Dessutom hade jag sått några rader med tagetes mellan plantorna som också såg fina ut.
Salladen som jag hade sått hade inte tagit sig alls. Nu gror ju inte sallad om det är över 20 grader varmt, så det kan vara anledningen. Dillen, persiljan och morötterna såg jag inte skymten av, inte heller fänkålen. Jag stödsådde lite efter rensningen och gav dillen, persiljan och fänkålen en ny chans. Vi får se om det kommer upp något. Morötter kommer jag nog inte att testa fler gånger, det verkar alldeles för krångligt. Men gärna bönor och ärtor som verkar stortrivas. Sen har vi den fantastiska rädisan Malaga Purple, eller om det var tvärtom, Purple Malaga? Jag köpte fröerna på tradera och tänkte inte mer på det, sådde dem och höll på att trilla baklänges när jag såg hur mycket de hade vuxit i landet. Jag blev lite orolig att de skulle vara övervuxna och träiga, men så var det inte alls.
De var fint lila i skalet och lite lilaspräckliga inuti, sen verkar det inte spela någon roll att de blir stora, de är riktigt goda och mjälla ändå. Inte träiga och tråkiga som vanliga rädisor. Mer av den sorten :-)
Rädisa Malaga Purple
Något annat som trivs på landet är pioner, jag har som sagt 19 pionplantor på landet, alla efter tidigare ägaren, planterade lite huller om buller på tomten. Jag har grävt fram dem ur det höga gräset och rensat runt dem så att det ska gå att klippa gräset utan att plantorna förstörs. Nu fick jag för första gången se dem alla i blom samtidigt. Jag skulle tro att det är lite tidigare än vanligt, måste bero på värmen. Jag är imponerad av att de klarar av torkan så bra! Allt annat är mer eller mindre dött, men pionerna blommar och blommar. Jag stöttade upp dem och plockade en bukett. En sån bukett! Det skulle passat som en brudbukett :-)

Pionbuketten från landet
En annan blomma som också trivs på landet är jättevallmon, den är perenn och verkar inte lida av torkan den heller. Blommorna är gigantiska och man får verkligen passa på att njuta av den, för den blommar inte så länge.
Jättevallmon blommar 

Med betoning på jätte!
Jag fick ju inga salladsplantor av salladsfröna på landet (tur att de grodde hemma iallafall), ett tips är att köpa kruksallad i butiken, skörda den och sedan plantera ut krukan i trädgårdslandet, då blir det såhär maffig sallad :-)

Kruksallad i trädgårdslandet
Supersmart va! Såhär ska jag alltid göra i fortsättningen :-) Det är jag själv som har skördat lite i kanten, annars var den rund som en fotboll.


lördag 9 juni 2018

Persika, hallon och pioner

Värmen bara fortsätter och fortsätter. Det börjar att kännas normalt att ha högsommartempratur i maj/juni. Kvällarna och nätterna är fortfarande lite kalla, det går ner till 10-15 grader, medans på dagarna njuter vi av 20-30 grader. Häromdagen när det var nationaldag var det endast 11-13 grader på dagen, det kändes kallt.

Det är torrt i marken, samtidigt växer vissa växter så det knakar. Jag har varit tvungen att vattna lite här och där, främst bärbuskar för att skörden inte ska torka in.

I år får vi persikor för första gången, jippiii!! jag tror att det är två år sedan jag köpte trädet på trädgårdsmässan och nu kommer frukterna :-) jag gör allt jag kan för att de inte ska trilla av. Häromdagen gallrade jag lite bland karten så att de inte ska sitta allt för tätt.

Persikor på gång
Även hallonen verkar ge en rekordskörd i år. Var det förra året vi tog bort syrenhäcken och ersatte endel av den med hallonplantor? eller var det året innan? jag minns inte, jag vet dock att förra årets hallonskörd var blygsam, men i år har plantorna växt till sig och blommat i massor, så i år blir det hallon. Jag ser också att jag behöver hålla efter rotskotten, jisses vad den förökar sig. Jag kommer aldrig mer att behöva köpa hallonplantor iallafall :-) om jag nu inte får för mig att köpa in en ovanlig sort från norra sibirien med lila bär :-)

Hallonplantorna frodas
Jag anlade ett salladsland tidigare i våras, eller två egentligen av två olika pallkragar. Platsen är skuggig och jag skulle nog aldrig kunna få något annat att växa där. Sallad behöver inte speciellt mycket sol för att växa visade det sig. Äntligen kan jag skörda egen sallad!! Jag känner mig som en miljonär :-) Jag måste bara komma ihåg att fortsätta att så i omgångar så att jag hela tiden har ny sallad på gång. Det har dock visat sig vara en bra idé att täcka med fiberduk samt att ha koppartejp längs kanterna av odlingslådan om man vill ha skörden för sig själv :-)
Sallad trivs i skuggan
Jag är lite orolig över mitt trädgårdsland på landet, har torkan tagit alla grönsaker och har ogräset tagit över? Och hur har det gått för mina penseér och fuchsior som jag har planterat i krukor, har de gett upp helt i värmen och torkan? Hoppas inte det! Något som jag iallafall vet blommar just nu på landet är jättevallmon och några av alla våra 19 pioner (jajemen, jag har räknat dem).
Här hemma har jag en stackars pion som blommar, jag har ingen aning om vilken sort det är, inte luktpion iallafall, för den doftar knappt alls. Men den är fin ändå. Den har hängt med i alla år vi har bott här och fanns här redan när vi flyttade in. Den är inte lika frodig som pionerna på landet, men hänger ändå i från år till år.
Pionen hemma

lördag 2 juni 2018

Long term relationship

Värmen håller i sig än! Det blev rekord för maj månad, varmare maj har tydligen aldrig uppmätts.
Nu är vi inne i juni och det känns redan som att det har varit sommar i en evighet.
Jag har någon gång beklagat mig över att det känns som slöseri att dygnet är så långt (eller jag menar egentligen ljust, dygnet är förstås lika långt oavsett årstid :-)) när det fortfarande är så kallt och man inte kan utnyttja dygnets alla timmar utomhus. I år däremot har vi kunnat njuta av maj månad fullt ut, och det har varit skönt att det har varit så ljust, både på morgonen och kvällen.
Det mesta blommar ut superfort och blommar flera veckor tidigare än vanligt. Det gäller att vara snabb om man ska hinna njuta av blommorna.

Framför instant gardening (dvs att genast bygga upp en trädgård) så föredrar jag alla gånger att låta det ta tid. Det är liksom ingen sport att åka till en plantbutik och fylla en kundvagn med växter för att sedan åka hem och plantera. Jag har mer och mer börjat att gilla att ta egna sticklingar, eller så frön, låta växten ta sin tid och sedan hitta den rätta platsen till den i trädgården. Min trädgård hemma har jag haft i 21 år och har gjort massor med impulsköp under åren av växter som sen inte har fungerat, eller gått och dött för att det inte var rätt typ av växt till rätt miljö. Numer är trädgården rätt så uppväxt och jag har börjat att ta sticklingar för att föröka de växter som jag redan har, dessutom får jag gratisplantor till landet, vilket är perfekt, jag har ingen aning om vad som trivs där och vilka växter som rådjur, älgar eller vildsvin föredrar att mumsa i sig. I och med att jag hoppas på att ha kvar trädgården på landet i många, många år till så gör det mig inget att frö och sticklingsförökning tar tid.

Idag har jag tagit massor med olika sticklingar, rhodedendron, amerikansk blåbär, magnolia, forsythia, rosor, ädelsyren och hängsyren. Vi får se vilka som tar sig och inte, jag läste att amerikansk blåbär tydligen är helt omöjlig att föröka med sticklingar, så jag har inte direkt några höga förväntningar vad gäller den växten. Jag tar det med ro och testar och ser vad som tar sig och vad som inte tar sig :-)

Sticklingar på gång


En annan sak som jag också har roat mig med idag är att plantera om alla tomat och chiliplantor i växthuset, det var varmt och svettigt, men blev bra. Hoppas att de kommer att trivas nu och ge massor med frukt!

Omplanterade tomater och chili i växthuset