söndag 27 augusti 2017

Karl Johan, potatis och tomater

Så var det söndag igen, hur kommer det sig att veckorna går så fort?
Helgen var solig och varm, trots att väderprognosen stundvis spådde något helt annat.

Vi har köpt en begagnad jordfräs! Jag är så lycklig över att äntligen få ordning på trädgårdslandet!!
I helgen provkörde M och den fungerade alldeles utmärkt. Halva trädgårdslandet är uppluckrat.
Andra halvan växer det fortfarande potatis på, så den avvaktar vi lite med. Iallafall så kommer jag att ha ett jättefint trädgårdsland att odla i till nästa år!!

Potatis ja, vi plockade upp hälften av potatisen som vi satte i våras, och det blev en 10 kg till att börja med. Vi kommer att äta mycket potatis framöver :-)

Tomater har vi också gott om, både hemma och på landet. På landet har plantorna stått ute under bar himmel och växer och frodas. Enda nackdelen skulle vara att tillgången på vatten är lite ojämn, vilket ger lite spruckna tomater. Hemma frodas de i växthuset och får regelbundet med vatten.
Jag sådde ju vinbärstomater i våras och de har gett skörd. Små söta (i dubbel bemärkelse) frukter, både gula och röda. Annars är det mest gula tomater i år märker jag.
Dagens tomatskörd, både vinbärstomat och körsbärstomat
Jag älskar tomater, så tur är att vi har massor av dem.

Vi gick ut i skogen utanför stugan på landet i helgen och hittade svamp minsann. Massor med svamp. Knappt några gula kantareller som annars är min favoritsvamp, men desstå mer Karl-Johan svamp, eller stensopp som den egentligen heter. Det finns ju mycket sten på landet så klart att det ska finnas stensopp :-) Vi plockade flera kilo fina exemplar och lämnade kvar massor i skogen.
Jag har aldrig plockat Karl-Johan förut och var lite tveksam, men efter en sökning på nätet har jag förstått att det är en finfin svamp.

På söndagen fick vi oväntat men välkommet besök i stugan, alltid trevligt att få en pratstund och fika med trevliga människor :-)




måndag 21 augusti 2017

Land och Lund

Jag är på resande fot, i skåne och närmare bestämt i Lund. Här har jag inte varit förr.
När jag var klar för dagen med jobbandet tog jag en sväng på stan. Jag tittade på domkyrkan och flanerade runt. Plötsligt hamnade jag utanför en blomsterbutik som hade utförsäljningsrea.
Glatt gick jag in i butiken och insåg efter någon minut att jag var inne i "lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik", den känner jag mycket väl till. Denna butik är som en legend för alla trädgårdsälskare. Hur kunde jag missa att den låg i Lund? Jag hade på något konstigt sätt fått för mig att den låg i Simrishamn? Butiken låg mycket riktigt på Lilla Fiskaregatan, som var en jättemysig liten bakgata till stimmiga stortorget. Det var utförsäljningsrea! ÅÅÅH vad jag grämde mig över att jag inte kunde handla med mig växter, jag flyger och kan bara ta med mig begränsat med bagage.
Jag handlade i alla fall på mig fröer, för det var det också rea på :-)
Jag köpte två färdiga paket med 12 fröpåsar i varje i vackra kartonger för 200 kr.
Dessa kommer att bli superbra på landet i mina nya rabatter, speciellt den rabatten som står under lönnen och är alldeles snustorr.

Fröer från "lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik"
Näst på tur var den BOTANISKA TRÄDGÅRDEN, jag borde bo i en botanisk trädgård, jag fullkomligt älskar botaniska trädgårdar! Alltid när jag besöker en ny stad vill jag veta om det finns en botanisk trädgård, och om det finns en så vill jag dit :-) Idag var naturligtvis inget undantag.
Lunds botaniska trädgård var såååå vacker. Vilka planteringar!
Rudbeckia





Lägg till bildtext
Dahlior



Underbara dahlior...



Jag kan inte välja, jag tyckte att allt var vackert. Dahliorna var förstås fantastiska såhär års, men jag kan tänka mig att denna trädgård är precis lika vacker året om med olika växter. En sån trädgård skulle man ha :-)


På landet jobbar jag hårt för att trädgården där ska förvandlas till en drömträdgård av botaniska mått. Det är än ganska långt kvar, men lite i taget...


Nu är en rabatt städad och klar, saknas bara lite blommor, det finns en rabarberplanta, kärleksört och en malva sedan tidigare, marken är full av stenbumlingar, vilka har fått vara kvar, dels är de tunga att rubba, men de ger också rabatten lite karaktär, inte sant :-)

Nya rabatten på landet
Utanför tomtgränsen växer vackra skira blå blommor. Jag tror att det är någon slags vädd. Den är superfin. Jag är svag för blå blommor och ska se om det går att ta fröer av dessa vildingar och se om de trivs i min trädgård :-)

Vilda vädden


Nu ska jag smälta dagens intryck. både botaniska trädgården och lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik på en och samma dag är inte att leka med :-)

måndag 14 augusti 2017

Lingon, flox och solrosor

Sommaren fortskrider, i fredags hade vi den varmaste dagen för sommaren tror jag. Det var en släng av medelhavets värmebölja "lucifer" som gästade oss för en dag.
Lagom till helgen blev det dock lite svalare och även en del regn.
På landet är sovrummet klart, vi har inhandlat nya sängar och kunde premiärsova första natten.
Skönt att slippa bäddsoffan :-)

Nya sängar på plats
Rabatten framför huset prunkar av olikfärgade flox, jag har alltid varit lite tveksam till flox då den lätt kan drabbas av mjöldagg, dessa på landet verkar inte ha det problemet alls. De blommar och riktigt lyser upp hela rabatten. Jag kommer absolut att satsa på fler floxplantor.
Prunkande flox i olika färger
I våras planterade jag flertalet solrosfrön här och var på tomten. De som kom upp var de som jag planterade i olika krukor. Nu har jag äntligen fått min första blommande solros! Det låter ju inte klokt att det har tagit så lång tid, men jag kan inte minnas att jag någonsin förut har fått ett solrosfrö till att bli en fin planta och sedan blomma...är det inte sniglar så är det väl fåglar eller annat som har hunnit mumsa i sig fröet eller plantan innan blomning.
Min första solros
I övrigt hann jag med lite trädgårdsarbete, jipiii! äntligen! Jag tog mig an en bit av trädgården som var totalt övervuxen av nässlor och ogräs. Det märks att det finns en struktur sen tidigare och jorden under ser finfin ut. Alltså har jag dragit ogräs och grävt och krattat. Mitt i plätten står en rabarberplanta som gav gigantiska mängder med rabarber hela sommaren. Nu är rabarbern skördad och det passar bra att rensa runt den. Jag bara längtar att få till en fin struktur och plantera. 
Jag har plockat massor med fröer hemifrån, akeleja, riddarsporre, fingerborgsblomma osv som jag ska strö ut, det blir en riktig fröbomb. 
Nyrensat

Bredvid finns en annan plätt som är torrare än torrast. Det står en stor lönn där som antagligen drar åt sig all fukt. Här växte också massor med ogräs och en och annan tistelblomma som jag tror heter alpmartron. Den verkar fröa av sig och trivas i ökenlandskapet. Jag ska försöka att hitta fler växter som trivs där. Kanske någon suckulent?
Ökenlandskapet under lönnen
Vi gick ut i skogen för att kika efter blåbär. Det fanns inte ett blåbär i skogen, trots en massa blåbärsris. Det verkar som om blåbären har lidit av torkan i år. Istället hittade vi lingon. 
Det är länge sen jag plockade lingon. Vi fick med oss några deciliter lingon och även lite vildhallon som växte här och där på kalhyggena. 
När vi kom hem kokade jag "Vispgröt" i Finland heter det så :-) i Sverige tror jag att det kallas för klappgröt. 
Hur som, man kokar en stark och koncentrerad saft av bären, silar och kokar upp saften igen, har i socker och mannagryn och sen vispar man av glatta livet, förslagsvis med en elvisp. 
Mot slutet kan man ha i lite vaniljsocker för att gröten ska bli sötare. 
Slutresultatet blir en rosa fluffig gröt, som är supergod med lite grädde till. 
Vi måste plocka mer lingon :-)
Vispgröt med grädde
Jag vet inte om jag tänkte på det förra hösten på landet, men jag såg det iallafall nu, det blommar massor med ljung i skogen och längsmed grusvägen. Det är otroligt fint. På våren är det vitsippor och på hösten är det ljungen. 

Massor med ljung



torsdag 3 augusti 2017

Färdigmålat, bävrar och Madeirablomning

Sista semesterveckan lider mot sitt slut. Snyft!! Jag hade gärna varit ledig längre.
Vi har varit på landet och riktigt toknjutit. Vädret har kompenserat fullt ut alla regniga och molniga dagar, vi har haft sol och värme. Underbart!
Jag älskar vår brygga!
En kväll tog vi en roddtur i vår lilla sjö nedanför huset. Det var sent på kvällen och solen var på väg ner. När vi precis gått ner i båten hördes en skarp smäll och ett jätteplask, vi såg oss förvånat omkring, i och med att vi har sjön för oss själva kunde vi inte riktigt komma på vad det var som lät. Det var alldeles för stort för att vara en fisk iallafall. När vi rott ut en bit fick vi skåda ett bäverbo som skymtar från vår brygga och en bit bort ute i vattnet såg vi ett litet huvud som guppade, det var bävern som var ute på sin kvällstur. När vi kom närmre dök den och simmade antagligen till sitt bo.
Bäverboet
Nästa dag läste vi att bäverhanen varnar sin flock genom att slå hårt med svansen på vattenytan, så det var det lätet vi hört kvällen innan :-)

Solnedgång och näckrosor
Vi hade en fantastisk roddtur, sjön var spegelblank och solen var på väg ner. Det finns massor av vita näckrosor i vår sjö.
Solnedgång över sjön
Nu har vi inte bara solat och badat och rott, vi var även inne i Rejmyre en sväng. Vi kikade i hantverksbyn, gick på loppisen och åt på gästgiveriet. Supertrevligt!

Dessutom kunde jag inte låta bli målarpenslarna, jag har vaxat klart sovrumsgolvet och rummet är äntligen klart!! Det blev superfint! Allt är ommålat från golv till tak, lister, fönsterfoder och givetvis även rörspisen. Jag är så nöjd!
Sovrummet är färdigmålat 

Även rörspisen
När vi var på Madeira för 3-4 år sedan köpte jag knölar till "Afrikas blå lilja", dock köpte jag vita av någon anledning. De har tagit god tid på sig, men nu äntligen behagade en av dem att blomma :-) och vilken blomma sen, den knoppades i nästan en månad och nu har den slagit ut, den är gigantisk!
Om jag, eller rättare sagt, när jag åker till Madeira igen ska jag köpa fler av dessa, och denna gång ska de vara blå :-)
Afrikas blå lilja, fast vit, från Madeira