söndag 23 april 2017

Bättre och bättre dag för dag

Ja faktiskt, i helgen kändes det för första gången att vi har faktiskt kommit en bit på väg med vår sommarstuga!
Färdigställandet av köket var en milstolpe, nu har vi unnat oss att jobba utomhus på tomten, det behövdes verkligen. Men det roliga är att där under allt ogräs och den buckliga gräsmattan, oändliga mängder med ris och sly så finns det en trädgård trots allt.
Varje spadtag som jag har tagit har visat sig gömma fin trädgårdsmull under grässvålen.

I helgen fick dessutom hallen en ansiktslyftning i och med att M lade in nytt golv. Blev som en ny hall. Senare i sommar ska jag måla om, kanske någon dag när det regnar ute :-)

Den blå hallen



snart är golvet lagt
M jobbade dessutom bort de stora rishögarna som jag staplade i vintras. Nu har vi massor med härligt flis lite här och var i trädgården, det är superanvändbart som utfyllnad också. Vår tomt är rejält gropig och ojämn, så lite flis här och där skadar inte.
Fliset kom till användning
Jag roade mig med att rensa i pionrabatterna. Förra ägaren samlade på pioner, detta är gamla sorter som hon har fått från äldre generationer, som jag förstås gärna vill bevara. Hemma har jag bara en pionplanta. Hur jag än har försökt att sätta fler har de aldrig trivts särskilt bra och tillslut gått ut sig.
Äntligen har jag massor med olika pioner! Enda nackdelen är att de är planterade en och en lite huller om buller rakt ner i gräsmattan. Risken finns att de körs över med gräsklipparen och dessutom blir intrycket lite rörigt. Jag rensade därför ur alla plantor från ogräs och byggde rabattkanter av sten runt var och en. Sten har vi massor av på tomten. Jisses, det är sten precis överallt i denna del av landet.
Pionrabatt före städning

Pionrabatt efter städning
Jag fick även hjälp med att klippa ner hallon/syrendjungeln som jag våndades över förut. Nu är det slätt och fint. Det får bli att klippa regelbundet med gräsklippare, jag orkar inte gräva upp hallonrötterna, än i allafall.
Hallondjungeln är borta
Som sagt, det tar sig! Kul att få jobba lite ute på tomten, det var välbehövligt! Det enda jag saknar är lite jämnare och varmare väder. I helgen fick vi uppleva snö, hagel och sol om vart annat.

måndag 17 april 2017

Piontulpaner och badbrygga

Brr vilken kall påsk det har varit!
Jag hörde att det gick ända ner till -17 grader nattetid någonstans utanför Katrineholm, galet kallt för att vara i april.

Killarna byggde upp en eldstad av gamla tegelstenar i en gammal sandlåda på berget.
Det blev ett perfekt ställe att tända en liten eld på och bli av med några gamla kvistar. Visst eldade man påskeldar förr?
Påskbrasa


Vi har klarat värmen bra i stugan, både med luftvärmepumpen och kaminen.
Alla stackars fina påskliljor som blommade för fullt, nickade av kylan.
Vi har även haft påhälsning av rådjur som har grävt i rabatterna och smakat på det mesta.
Rosenbuskarna smakade tydligen gott. Tur som är gillar de inte påskliljor, så de fick vara ifred.

Vi fick en fin tulpanbukett i påskas, piontulpan heter den. Den ser verkligen ut som en pion, superfin!
Piontulpan


Jag blir lika glad varje gång jag kliver in i köket, jises vad fint det blev! Jag småpysslade lite i helgen, satte upp tallrikar på väggarna osv. Nästa rum på tur är hallen, som är betydligt mindre. Där är det panel på väggar och tak, tyvärr är den målad sedan tidigare och den färgen sitter halvtaskigt + att färgen i sig är rejält ojämn, jag har en känsla av att det blir till att slipa väggarna innan de går att måla.

Även om det var kallt så var det ändå hyfsat bra väder för att vara ute på tomten och jobba.
M körde igenom två stora rishögar till flis och jag har grävt.
Vår gräsmatta på är rejält bucklig och tuvig. Det beror till viss del på att marken är stenig, men också på grund av att myror har byggt bo under grässvålen. Jag jämnade till så gott det gick.
Samtidigt fyllde jag på jord på ett annat ställe utanför dasset där vi har jämnat till marken lite.
Vissa stenar hamnade i en stenmur och andra gjorde jag rabattkant av. Jag behöver inte direkt besöka gymmet efter en heldag med grävning och stenbärande på landet.
Det roliga är iallafall att det blir fint, lite i taget.

Vi fick berättat för oss att det hör ytterligare en brygga till fastigheten, i en annan sjö, lite längre in i skogen. Innan vi åkte hem idag åkte vi in för att kika på bryggan och badplatsen.
Det känns otroligt lyxigt att vi har två bryggor, i två olika sjöar, å vad vi ska bada i sommar :-)
Vår andra brygga

fredag 14 april 2017

Påsk och köket är klart!

Förra året var det tidig påsk och i år är den sen, idag är det långfredag.
Vi åkte till landet igår kväll för att köra över vårt nya kylskåp. Fastnade givetvis i en del trafik, men det gick hyfsat smidigt ändå och vi kom fram innan det hade mörknat allt för mycket.
Kylskåpet kom på plats i köket och det gamla kylskåpet åkte in i ladugården tills vidare.
Jag hann måla en omgång på spiskåpan över vedspisen innan det var läggdags.

Morgonen efter vaknade vi av att det låg ett rejält snötäcke över hela gården. Nog för att vi visste att det kunde komma snö eller snöblandat regn på fredagen men detta var rena rama julaftonsvädret.
På långfredagen :-S
Snö på långfredag
Vi tog tag i att färdigställa köket, det var inte på tal om att hänga ute i trädgården en dag som denna.
Spiskåpan och golvlisten blev färdigmålade, alla lådor fick handtag, vi städade och tog in köksbordet och stolarna, kökslampan kom på plats och tillslut hade vi ett färdigt kök. Vilken underbar känsla!!
Nyrenoverat kök

Nymålat bord/stolar och ny duk

köksskåpen från Ikea
Det kändes härligt och lite högtidligt att äta första lunchen i det nyrenoverade köket. 
Nu är det lite småplock med lådinredning kvar och vedspisen ska svärtas, annars är det helt färdigt.
Underbart att vi hann klart innan sommaren!

Vi fortsätter väl att fira påsk i snöslasket :-) tydligen är det ingen garanti för fint väder bara för att påsken är sen...

måndag 10 april 2017

Mässan, fanatiker och påskliljorna

I fredags eftermiddag valde en religiös fanatiker att kapa en lastbil och med hög hastighet köra genom Drottninggatan mitt i Stockholm. Fyra personer har mist livet (än så länge) varav den yngsta endast 11 år. Femton personer fick föras till sjukhus med varierande skador.
Mitt hjärta blöder för alla anhöriga, alla skadade samt de som bevittnade händelsen och chockerades eller traumatiserades svårt. Min spontana känsla var att jag vill lämna Stockholm och bosätta mig på landet och aldrig komma tillbaka. Vem vill bo i en stad där man ständigt måste vara på sin vakt och aldrig veta när det smäller nästa gång? Våra politiker och tidningarna är fullmatade med ord som att "vi viker oss inte för terrorn", men vad jag kan se har vi redan fått vika oss. Fyra personer fick sina liv avslutade på ett fruktansvärt sätt, gatorna patrulleras av poliser med maskingevär och helgens besök på trädgårdsmässan innebar timslånga köer för alla besökare pga förstärkt säkerhet.
Att behöva ändra om sina livsvanor är väl att vika sig? Eller?

Jag lämnar ämnet nu eftersom min blogg är en trädgårdsblogg och inget annat.

Trädgårdsmässan nämnde jag redan. I lördags var det dags för den årliga höjdpunkten.
Jag åkte in redan till nio som jag brukar och möttes av en ovanligt lång kö vid entrén.
Det visade sig sedan att alla besökare visiterades av vakter, vilket i och för sig kändes tryggt, då jag faktiskt ett tag hade tveksamheter att ens gå till mässan pga terrorhotet.
Väl inne var det lika härligt som vanligt. Jag gick som alltid en runda och tittade i alla montrar, Blomqvists plantskola hade en egen butiksmonter precis som förra året. Här handlade jag ett vitt körsbärsträd "Lumikki" eller snövit som det heter på svenska. Jag har tänkt på den enda sen förra året när jag såg den, det är genialiskt med vita körsbär, fåglarna hittar dem inte :-)
Sorten hade hittats uppe i norra Kina där det kan blir -45 grader, så det är ett tåligt träd.
Snövit från Blomqvists plantskola 
Det fanns massor med annat roligt i deras monter också, blåbärstry och hagtorn bland annat, men jag sparar det till nästa år.

Jag köpte även några pelargonsticklingar från Pelargonsällskapet, kul med lite nyheter. 
Pelargonen "Saga" kunde jag naturligtvis inte motstå :-) det ska bli spännande att se hur den artar sig.
Blandade pelargonsticklingar
Saga pelargonen

När jag gick hem vid halv tolv tiden mötte jag den enorma kön av människor som väntade på att komma in. Kön gick hela vägen till pendeltågsstationen. Jag har besökt trädgårdsmässan varje år i närmre 20 år och har aldrig sett något liknande. 
Kön till mässan från pendeltågsingången

Söndagen bjöd på underbart väder, så jag städade ur växthuset. Sen blev det premiärfika i växthuset
Premiärfika i växthuset
Även hemma blommar det, framförallt är det påskliljorna som har kommit igång. Och det passar ju bra såhär inför påsken. 
Påskliljorna blommar hemma 

Påskliljor 

Jag passade även på att beskära rosorna, inte speciellt jobbigt i sig, men inget vidare att få underarmarna sönderrispade av vassa taggar. 

Snart är det påsk, ska bli skönt med några lediga dagar :-)

söndag 2 april 2017

April April

Så är det en ny vårmånad, April!
Mars slutade kallt och snöigt, April började varmt och soligt. Det är härligt!
Porslinshyacinter blommar på landet

Vi har haft fullt upp på landet. Lökväxter tittar upp lite överallt. Det ser ut att vara en hel del Scillor och Narcisser, logiskt med tanke på alla sorkar, vildsvin, hjortar och harar som springer runt på tomten och äter allt de kommer åt. Speciellt Narcisser är det inga djur som gillar att äta, jag tror till och med att deras lökar är giftiga för många djur. Ett säkert kort mao om man vill ha sina blommor ifred :-)

Idag kom förra ägaren på besök tillsammans med sin svåger, det var roligt att höra deras berättelser om stället och vi gick en trädgårdsvandring där jag fick veta mer om växterna.
Sånt gillar jag :-) Växter är som vänner och då vill man ju veta mer om deras bakgrund.

Och så har vi målat....denhär gången var det utedasset som fick en total makeover. Från p**sgult till vitt, det kommer att bli så fint!
Stolen och borden är iallafall färdigmålade och står i storstugan och väntar på att köket ska bli klart.
Dasset innan ommålning

När vi skulle åka hem fladdrade en citronfjäril förbi. Jag plockade upp mobilen för att fota den, men lyckades ingen bra. Tills den kom och satte sig på min fot bara sådär, och då fick jag ju till en fin bild.
Citronfjäril på gympasko
Trädgårdslandet tar sig också, jag fick hjälp av yngsta sonen att gräva, tur det för det är tungt att gräva allt själv. Även om det kostade lite så var det värt det :-)
Jag klippte ner en gammal svartvinbärsbuske, nu är det lite hallonbuskar och några röda vinbär kvar att beskära. Det ska jag väl hinna med innan sommaren. 

Här hemma har det också hänt saker, våririsen har kommit. Jag har en enda stackare i rabatten, men den är destå finare. 

Förra helgen klippt jag av ett par kvistar från persikoträdet och tog in i en vas, det tog inte många dagar innan det dök upp rosa härliga persikoblommor. Vad jag ser fram emot att se hela trädet blomma!