lördag 25 juli 2015

Deutchland, Deutchland über alles

Tyskland är ett superbra land att husbila i (uppfann jag precis ett nytt ord? Husbila :-)).
I år blev det en kortis ner till Tyskland och en ännu mer kortis in i Polen med husbilen.
Vi började resan med att köra ner till Trelleborg. Det är drygt att långköra en hel dag. Vi kom fram vid tiotiden på kvällen och valde att köra vidare till Smygehuk (Sveriges sydligaste udde) för att övernatta på ställplatsen där. Vi var inte ensamma, det är alltid husbilar där. Annars var det lugnt vid den tiden på dygnet. Nästa morgon åkte vi till Trelleborg och tog färjan över till Travemünde.




Färjan tar ca 7 timmar och är (för en som är van vid Finlandsbåtarna) dötrist. Vid femtiden på kvällen kom vi äntligen i hamn i Travemünde. Vi körde bort till en ställplats som inte ligger många kilometer från båthamnen. Tanken var att övernatta och sen köra vidare österut dagen efter. Nu var det någon typ av seglingsevenemang i Travemünde när vi kom dit och ställplatsen var full av gigantiska Concordhusbilar. Vi ställde oss på en angränsande parkering och tog en sväng bort till ställplatserna för att se om vi kunde hitta en lucka iallafall. Vi var iväg i fem minuter och när vi kom tillbaka hade vi fått böter. Lapplisan kunde givetvis inte engelska så konversationen fick ske på tyska. Jag fattade tillsist att vi (och alla andra husbilar på parkeringen) stod olagligt då det var en parkeringsplats endast för personbilar. I Sverige får man parkera med husbil på parkeringsplatser, och nu fick vi lära oss att i Tyskland får man inte det. Det blev böter på 10 euro, i och med att den överfulla ställplatsen kostade 12 euro per natt (inklusive el) och vi stod precis bredvid utan el, så tyckte jag att 10 euro var ett helt ok pris för en natts parkering i Travemünde. Vi och de andra husbilsägarna som också fått böter tog det hela med ro. Vi gick ner till strandpromenaden och tittade på marknaden, det fanns mat, godis, glass i mängder. Glad stämning och mycket folk.
Dagen efter körde vi vidare. Första stoppet blev vid Wismar, en mindre hansastad vid Östersjön, strax innan Rostock. Vi har varit där förr, och jag ville tillbaka för att uppleva mer av stadens charm :-). Det var galet svårt att hitta parkering. Vi letade och letade, tillsist såg vi en parkering nere vid hamnen där det stod andra husbilar på rad nere vid kajen. Vi ställde oss där. En tysk man som också parkerat kom fram och varnade för att det var en parkering för bilar och att husbilar inte fick stå där. Just då kändes det som att jag gärna kunde ta 10 euro till i böter bara vi fick parkera. Vi löste biljett och gick upp på stan. Det blev lunch på en mysig Italiensk restaurang och en liten tur på torget och ett par butiker.

Vi slapp böter och åkte vidare, vi lämnade östersjökusten och åkte lite inåt land till en by som jag hade sett ut, Tessin. Ställplatsen som vi kom till låg i anslutning till ett wellnescenter med inomhus pool och vid ställplatsen fanns dessutom en jättefin anläggning med utomhuspool. Vi tog en fika på badanläggningen, där det fanns massor med trevlig personal, men inga badgäster då vädret var mulet. Vi var i princip ensamma på ställplatsen, förutom en Tysk man som bodde i husvagn. När vi skulle koppla in elen upptäckte vi att kabeltrumman var kvar hemma. Tysken i husvagnen bredvid tipsade oss om att gå upp till byn och köpa en kabeltrumma på Aldimarkt, Sagt och gjort. Fyndade samtidigt lite trädgårdsgrejer i butiken :-). Vi kopplade in elen med den nya kabeltrumman, fixade middag och gick sedan upp till wellnescentret för att bada i deras pool och bubbelpool. Där var vi också ensamma så vi hade gott om plats :-). Framåt kvällen kom det några till husbilar men det var i överlag lugnt och skönt. Nästa dag löste vi biljetter till badanläggningen då solen tittade fram och i allafall sonen tog sig ett dopp.
Vi tog en liten promenad i omgivningarna, och jag kan inte låta bli att tycka att forna östtyskland är så charmigt. Här och var står garagelängor med gamla trabantgarage. Människorna är trevliga och byarna är levande och vackra med fina hus och vackra trädgårdar.
Framåt eftermiddagen packade vi ihop och åkte vidare ännu mer österut. Denhär gången till Stralsund. Staden som ligger precis innan Rügenbron. Här har vi också varit förr och ville åka tillbaka för att se mer. Vi parkerade på en ställplats precis invid motorvägen, träffade på ett svenskt par i husbil som vi träffade på redan i Tessin och gick in till Stralsund (ca 1 km promenad från ställplatsen). Vi gick direkt till Ocenarium som Stralsund är känt för. I ett par timmar gick vi runt och tittade på utställningarna och olika fiskar. Sedan blev det dags för mat och tillbaka till husbilen. Stralsund är en historiskt intressant stad, det finns många minnen från Svenska kungar här. Jag hittade minnesplattor angående både Gustaf Adolf och Karl den tolfte.



Vi övernattade på ställplatsen i Stralsund och nästa morgon körde vi över Rügenbron till ön Rügen.
Här har vi varit förr och i samma stund som vi åkte av bron kom vi ihåg vad som var nackdelen....mycket trafik och smala vägar....folk kör dessutom som fartdårar. Vi hade sett ut en ort som heter Sellin som vi tänkte åka till. Vädret var vackert och Sellin visade sig från sin allra finaste sida. Hit kan jag tänka mig att komma tillbaka och stanna några dagar.
Sedan var det dags att vända tillbaka, åka samma väg tillbaka och efter bron och Stralsund åka lite mer österut och lite mer inåt land. Jag hade sett ut en ställplats vid Gükow om låg vid ett slott minsann. Nära bad var det också. Det började att bli riktigt varmt ute så vi såg alla fram emot att komma fram och få ta ett dopp. När vi kom fram åkte vi genom en pytteliten by fram till ett hus som med god fantasi skulle kunna vara ett slott (det var snarare en mindre herrgård, eller en stor villa). Ställplatsen var tom på bilar och vi parkerade och kopplade in elen. Jag läste på en tysk informationsskylt att det skulle finnas ett bad 300 meter bort. Vi åt lite snabbt (det var galet varmt ute nu och vi stod i princip på en åker) och gick sen iväg för att leta efter badet. Vi kom till ett naturområde som liknade träskmark. Det fanns skyltar som varnade för bäver....tveksamt gick vi en bit till och efter ca 1 km vände vi tillbaka, det kunde inte vara rätt väg? Tillbaka i byn fick jag syn på en dam i en villaträdgård och frågade henne var badet låg. Jag kan lite tyska, jag har läst tyska i 6 år i skolan, men det är mer än 20 år sen, mycket har fallit bort. Det går bra att fråga och så, men sen att förstå svaret är en helt annan sak. Damen var otroligt hjälpsam och när jag inte riktigt förstod hur hon menade gick hon och hämtade sin cykel och följde med oss för att visa var badet låg. Vi gick i säkert 1,5 km innan vi kom fram, under tiden pratade vi...tyska. Jag är förvånad själv över hur bra det gick. Det är tackvare min tyskalärare från högstadietiden, det var en lärare som tack vare sitt engagemang fick mig att tycka att det var kul att läsa tyska.
Tillsist kom vi iallafall fram till badplatsen som givetvis var folktom. Vi badade länge och väl och efter en stund kom en annan bybo som också skulle bada och ville prata tyska med oss. Det gick bra det med :-)

Vi övernattade på ställplatsen och morgonen efter var det dags att köra vidare mot Polen och Swinemünde där färjan hem gick i från. Det gick fort att passera över gränsen till Polen, där vi passade på att tanka lite billigare diesel. Sen letade vi oss fram till båthamnen. Staden delas av en vik och för att ta sig över den måste man åka en bit utanför stan för att ta en bilfärja över till hamnområdet. I kön till bilfärjan fick vi syn på ett vildsvin som kom upp på vägen från skogen. Den tiggde mat från bilisterna. Jag fick inget bra foto på den då den just när vi åkte förbi fick ett äpple av någon och skuttade in i buskarna.
Färjan hem från Polen tog ca 6 timmar och var superseg. Vi träffade på det svenska paret som vi mött tidigare i Stralsund. Världen är liten :-). Vi landade vid halv tio tiden på kvällen i Trelleborg, lagom till solnedgången.
Sen körde vi upp till Helsingborg och ställde oss på en högst inofficiell ställplats på strandvägen. Jag hade bestämt mig för ett morgondopp nästa morgon :-).
Vi sov gott trots att vi stod på en såpass trafikerad gata. Nästa morgon var det helt underbart att gå ner till stranden och ta morgondoppet. Och vi var inte ensamma, flera skåningar hade vågat sig ner i morgonrockarna.
Sen var det bara att starta bilen och köra hem.

torsdag 16 juli 2015

Jordgubbar, lavendel och dimma

Det åskar och regnar, ibland är det sol och ikväll blev det dimma.
Vi var ute och åkte och passerade en hästhage där dimman låg tät i solnedgången, så häftigt och vackert.

Jag har plockat jordgubbar hemma. Jag har inget riktigt jordgubbsland, pga platsbrist, istället har jag löst det lite som engelsmännen brukar göra med Cottage Garden, man blandar perenner, buskar med grönsaker och bär. Jordgubbarna växer som kantväxter i perennrabatterna, bland rosor och lavendel. De verkar trivas bra. Även sniglarna gillar mogna jordgubbar, så det är en ständig kamp att hinna plocka dem innan sniglarna kommer åt dem.
Lavendeln är preciiis på gränsen till att slå ut i blom, det är nu man ska plocka den och torka innan blommorna slår ut. I love lavendel, jag har massor av den och förökar den varje år med nya plantor genom sticklingar. Jag är lite lat så det blir mest att jag klipper ner lavendelplantorna och sticker ner sticklingarna direkt i rabatterna där jag vill ha nya plantor. Alla tar sig inte, men tillräckligt många :-)

onsdag 15 juli 2015

Wij Trädgårdar i Ockelbo

Jag kan lika gärna fortsätta med ett inlägg till nu när jag har tekniken med mig.
När vi åkte förbi avfarten till Ockelbo på väg till Haparanda var jag jättesugen på att besöka Wij trädgårdar i Ockelbo. Jag har läst om stället och tänkt flera gånger att jag vill åka dit.
Det blev inte av att stanna till på vägen upp till Haparanda, istället åkte vi dit idag på en dagstur.
Vi hade tur med vädret och fick en härlig dag i Ockelbo. Jag hade ingen uppfattning om vad Ockelbo var för ställe, förutom att prins Daniel kommer därifrån. Det var överraskande vackert med böljande landskap, stora trävillor och sjöglimtar. Det finns en Camping nere vid sjön såg jag, det kanske kan vara något att åka till med husbilen, någon gång :-)
Wij trädgårdar hade fina utställningsträdgårdar, mycket med nordiskt tema. Tallallé, trädgårdsland, vi fick smaka på grillad sallad, det fanns rosengård, kryddträdgård, eget ölbryggeri och lite fotoutställningar.
Jädraöl, lokalbryggt

Pelargonsamling

Änglapelargon <3

Pion

Herrgården med restaurang

Trädgårdsland
Jag hittade en ny pelargonsort som jag totalt har missat tidigare "änglapelargon".
Jag som gillar både änglar och pelargoner, inte visste jag att man kunde kombinera, den måste jag bara ha :-)
Restaurangen hade en jättegod buffé som vi åt av. Jag är mätt fortfarande och kommer nog att vara det i morgon också. Vi hade som sagt tur med vädret, på hemvägen däremot så öppnade sig himlen och det kändes som om vi körde genom stormens öga. Det vräkte ner och blixtrade och dundrade.

Finland tur och retur

Det är redan mitten av juli!! Hur kan tiden gå så fort?
Vi har hunnit med en husbilstur till Finland i alla fall. Resan gick via Haparanda, första övernattningen blev i Axmar. Axmar ligger några mil norr om Gävle och har en fin ställplats nere vid Axmars brygga. Där finns även en restaurang som har utsikt över skärgården.
utsikt från restaurangen
Gul ros i Axmar

Restaurangen

Ställplatsen
Dag två gick resan vidare upp mot Haparanda. Det var aldrig meningen att vi skulle köra på hela vägen upp i ett svep, vi hade planerat en övernattning till i Härnösandstrakten (en supermysig blomstercamping vid Storsjön). Vädret var halvdant och när vi passerade Högakustenbron kändes det som om vi lika gärna kunde fortsätta en bit till...
Högakustenbron
Vi körde på och körde på, stannade i Umeå för en matpaus.
Ava havsbad
Och sen körde vi på. Det var ljust och även om klockan var över 12 på natten när vi kom fram till Haparanda kändes det som om det var mitt på dagen.
Vi åkte av vid Haparanda hamn där det finns en ställplats vid båthamnen. Det blev inte många timmars sömn då vi vaknade kl 7 nästa morgon av att någon i grannbilarna drog på radion på högsta volym. Dessutom hade vi lyckats släppa in ett helt gäng med mygg i husbilen på natten när vi la till.
Haparanda Hamn
Vi packade ihop och åkte in till Haparanda, handlade mat på Ica Maxi och åt brunch på Ikea. Sen körde vi över till Finska sidan, Torneå. Det blev 25 mil till på Finska sidan innan vi var framme i Kärsämäki/Haapavesi där mina föräldrar har sin sommarstuga. Området är minst sagt lantligt och här finns mest skog, åkrar och kohagar. Och så ån förstås. Sommarstugan har egen å strand och Ån heter "Pyhäjoki". Översatt till Svenska blir det "Helig å", nu är det inte tal om någon finsk variant av Ganges, utan namnet kom till för flera hundra år sedan då Finland hörde till Sverige ån utgjorde en gräns för vad som var utforskat respektive outforskat område i Finland.
Den heliga ån och kohagen


Bad, bastu och fiskebryggan
Det blev en heldel fiske, bastu och ett par dopp i ån, loppisbesök, grillande innan vi styrde husbilen söderut. Vi åkte ner till Åbo för att därifrån ta båten hem.